Laxbulgur med avokado
4 personer
Tid: ca 40 minuter
Du behöver:
600 g färsk laxfilé
2 dl bulgur
1/2 färsk gurka
1 näve cocktailtomater
1–2 avokador
1 rödlök
minst 2 dl finhackad färsk mynta/koriander/persilja
färskpressad citronsaft
olivolja
salt och nymalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta (pressad)
Gör så här:
Koka upp bulgur i dubbla mängden vatten, gärna med en skvätt buljongfond som smaksättning. Dra kastrullen av värmen, täck med lock och låt bulguren dra i 30 minuter eller tills den känns ätmjuk (det ger ett lägre GI än en sönderkokt bulgur). Medan bulguren svalnar tärnar du gurkan, och vattnar ur den med lite salt om du känner dig ambitiös. Tärna även tomater och avokado och finhacka löken. Blanda alltsammans med avsvalnad bulgur och det kryddgröna.
Smaka av salladen med rikligt med citronjuice och olivolja, salt och peppar och pressad vitlök. Det ska smaka rejält friskt och syrligt.
Låt salladen stå kallt och dra till servering.
Tärna laxen och grilla den hastigt runt om. Krydda med salt och peppar. Servera laxen varm på den kalla/ljumma bulgursalladen.