Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Laxfilé med sötpotatismos och mandelströssel

09 mar, 2020
AvRedaktionen
Laxfilé med sötpotatismos
En supergod huvudrätt med det lilla extra. Eller vad sägs om knaprigt mandelströssel och krämigt mos uppdaterat med sötpotatis.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Lax:

4 laxfiléer

Salt och nymalen svartpeppar

Smör, till stekning

Sötpotatismos:

500 g potatis

1 sötpotatis

1 liter grönsaksbuljong

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Salt och nymalen svartpeppar

Mandelströssel:

50 g mandlar

1/2 kruka basilika

25 g parmesan

Så här gör du:

1. Skala och hacka potatis och sötpotatis.

2. Koka i buljong tills de är helt mjuka.

3. Häll av buljongen, spara lite av den.

4. Skala och pressa vitlöken, mosa ihop potatisen med den, smör och lite av den sparade buljongen, med en potatisstöt.

5. Smaka av med salt och peppar.

6. Rosta mandlarna lätt i torr panna, hacka dem grovt.

7. Hacka basilika.

8. Flaga parmesanen med osthyvel.

9. Blanda allt i en skål.

10. Krydda laxfiléerna med salt och peppar, stek dem i smör i stekpanna tills de är gyllene och genomstekta.

11. Servera med sötpotatismos och strö över mandelströsslet.

Laxfiléer med sötpotatismos och mandelströssel
Laxfiléer med sötpotatismos och mandelströssel.

Av: Emma Martiny, Julie Hey, Columbus Leth
Foto: Winnie Methmann, Nina Malling, Columbus Leth, Betina Hastoft

LÄS MER:

Rågbrödschips med rökt lax och avokado

Lyxig meny med lax, oxfilé och chokladmousse

Lyxigt glaserad salmalax med chilimajonäs och nudelsallad

Annons