Laxfilé med sötpotatismos och mandelströssel
4 portioner
Lax:
4 laxfiléer
Salt och nymalen svartpeppar
Smör, till stekning
Sötpotatismos:
500 g potatis
1 sötpotatis
1 liter grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
Salt och nymalen svartpeppar
Mandelströssel:
50 g mandlar
1/2 kruka basilika
25 g parmesan
Så här gör du:
1. Skala och hacka potatis och sötpotatis.
2. Koka i buljong tills de är helt mjuka.
3. Häll av buljongen, spara lite av den.
4. Skala och pressa vitlöken, mosa ihop potatisen med den, smör och lite av den sparade buljongen, med en potatisstöt.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Rosta mandlarna lätt i torr panna, hacka dem grovt.
7. Hacka basilika.
8. Flaga parmesanen med osthyvel.
9. Blanda allt i en skål.
10. Krydda laxfiléerna med salt och peppar, stek dem i smör i stekpanna tills de är gyllene och genomstekta.
11. Servera med sötpotatismos och strö över mandelströsslet.
Av: Emma Martiny, Julie Hey, Columbus Leth
Foto: Winnie Methmann, Nina Malling, Columbus Leth, Betina Hastoft
LÄS MER:
Rågbrödschips med rökt lax och avokado