Laxfyllda spättafiléer med vitvinssås och löjrom
4–6 personer
Du behöver:
10–12 spättafiléer
300 g laxfilé
salt och vitpeppar
2 dl grädde
25 g smör
1 msk vetemjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vitt vin
ev salt
100 g löjrom
1 bunt gräslök
Till servering:
ris och kokta gröna primörer
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Lägg ut filéerna på en skärbräda. Hacka laxen i små kuber och fördela över filéerna. Rulla ihop dem och lägg dem tätt i en ugnsfast form, salta och peppra. Smält smöret i en kastrull och vispa ner en rågad sked med vetemjöl. Vispa ner grädden och smula ner buljongtärningen. Låt såsen tjockna under omrörning. Häll i vinet och smaka eventuellt av med lite salt. Häll vinsåsen över fiskrulladerna och ställ in dem mitt i ugnen i ca 15 minuter. Servera fisken med en klick löjrom, ris eller pressad potatis och lättkokta gröna primörer.
Recept och styling: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips