Laxpytt med kikärter & grönsaker
4 personer
Tid: 20 minuter
Mat du mår bra av länge. Servera gärna med en klick citron- eller limeaioli. Här är tanken att skapa milda, nordiska (nåja) smaker. Vill du hetta till det så går det utmärkt att flirta med både thailändska och indiska kryddor.
400 g laxfilé, skinn- och benfri
2 röda paprikor
1 gul paprika
200 g sockerärter
1 bit purjolök
1 fänkål
1 msk olivolja
salt, peppar
1 burk kikärter, väl avrunna
4 äggulor
dill, färsk
Tärna laxen grovt. Skala, ansa och skär grönsakerna i ungefär lika stora bitar som laxen. Fräs grönsakerna i en stekpanna med lite olivolja och krydda med salt och peppar. Tillsätt kikärter när det börjar bli klart.
Lägg laxbitarna i en varm stekpanna och vänd dem hastigt. De ska helst vara råa i mitten – genomstekt lax är aptrist.
Servera den knapriga grönsakswoken med laxtärningar och rå äggula i sin skalhalva (tvätta äggskalet för att undvika bakterier). Avsluta med en rejäl nypa finhackad dill och salta och peppra lite extra.