Laxröra med sallad på rödbeta och pekannötter
15 okt, 2019
AvRedaktionen
Ute efter en god förrätt eller kanske ett smakrikt tillbehör? Varmrökt laxröra kan med fördel göras i förväg och förvaras i kylen – redo för servering när det behövs!
Annons
Varmrökt laxröra:
400 g varmrökt lax
1/2 rödlök
1 kruka gräslök
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 msk citronsaft
1/2 tsk dijonsenap
Salt och nymalen svartpeppar
Sallad:
400 g rödbetor
1 msk olivolja
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk salt
100 g färdigkokta gröna linser
1 avokado
75 g pekannötter
1 ask vattenkrasse eller rucola
Dressing:
2 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Rostat bröd, gärna grovt rågbröd
Gör så här:
- Ta bort skinnet på laxen och finfördela fiskköttet med en gaffel. Skala och hacka rödlöken fint.
- Hacka gräslöken, spara lite till dekoration.
- Rör ihop crème fraiche, majonnäs, citronsaft och dijonsenap i en skål, smaka av med salt och peppar.
- Vänd i lax, rödlök och purjolök och klicka upp i 4 glas eller glasburkar. Förvara kallt till servering.
- Sätt ugnen på 200°. Skala rödbetorna och skär i tärningar.
- Vänd dem i olivolja och krydda med spiskummin och salt.
- Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och baka dem i ugnen tills de är mjuka, cirka 20 minuter.
- Häll av linserna, skölj och låt rinna av.
- Dela avokadon, ta bort kärnan, gröp ur fruktköttet och skär i tärningar. Hacka nötterna grovt.
- Skölj vattenkrassen. Vispa ihop ingredienserna till dressingen i en skål.
- Lägg upp vattenkrassen, linser och rödbetor i en skål.
- Toppa med avokado och nötter och ringla över dressing.
- Servera gästerna var sin glasburk med laxröra, assietter till salladen och rostad bröd att breda röran på.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: Supergoda snittar med rökt laxröra
Annons