Laxspett med nudlar och gomadressing
11 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Grillade laxspett går snabbt när de väl ligger på grillen. Servera tillsammans med krispiga grönsaker, nudlar och en gomadressing som ger en härlig smak av Asien.
Annons
Laxspett med nudlar och gomadressing
Den härliga dressingen med smak av sesam ger rätten ett rejält lyft!
4 portioner
Du behöver:
400 g färsk laxfilé
6 msk japansk soja
2 msk sesamolja
250 g udonnudlar
12 salladslökar
4 smågurkor
1 dl gröna ärter
150 g sockerärter
Gomadressing:
25 g sesamfrön
1 ½ msk risvinäger
1 msk kinesisk soja
2 msk sesamolja
½ tsk citronsaft
½ tsk strösocker
1 nypa salt
Garnering:
Grön ört, gärna körvel eller koriander
Gör så här:
- Skär laxen i 8 tunna skivor på längden. Blanda soja och sesamolja och lägg ner laxen. Låt stå och dra i ca 10 minuter.
- Rosta sesamfröna till dressingen i en torr stekpanna. Mortla sedan till en grov puré. Blanda samman med vinäger, soja, olja och citronsaft. Rör ner socker och salt.
- Trä upp laxen på spett. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Ansa salladslöken och grilla ett par minuter på varje sida.
- Skär gurkan i mindre bitar på längden. Lägg upp lök, gurka och ärter på en bädd av nudlar. Grilla laxen 1 minut på varje sida och lägg ovanpå grönsakerna. Droppa gomadressing över, strö gärna någon grön ört över och servera.
Recept: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft
Annons