Laxtartar med grillad sparris och krutonger
4 portioner
Frys gärna fisken först under minst 20 timmar när du ska servera den rå.
Laxtartar:
300 g färsk lax
100 g kallrökt lax
6 körsbärstomater
½ knippe gräslök
2 lime, saft och skal
6 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Krutonger:
3 skivor ciabatta eller annat ljust, fast bröd
2 msk olivolja
Salt
Grillad sparris:
1 bunt grön sparris
olivolja till grillning/stekning
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Skölj av och torka lätt den färska laxen.
2. Skär både den färska och den rökta laxen i tärningar. Blanda de båda sorterna lax i en skål.
3. Skölj och dela tomaterna i kvartar. Skär bort kärnhusen och skär sedan tomaterna i ännu mindre bitar.
4. Blanda tomatbitarna med laxen.
4. Hacka gräslöken.
5, Skölj limen, riv skalet fint och pressa ut saften.
6. Blanda ner limeskal och -saft, gräslök och olivolja med laxen. Krydda med salt och peppar.
7. Låt laxtartaren stå och dra i kylskåp i minst 30 minuter före servering.
8. Värm ugnen till 200°.
9. Riv brödet med fingrarna till stora bitar, blanda med olivolja och strö salt över.
10. Stek brödbitarna i ugnen i 6–8 minuter, tills gyllene och spröda.
11. Skölj sparrisarna. Bryt av de nedersta delarna och kasta dem.
12. Grilla eller stek sparrisarna i lite olivolja i 4–5 minuter. Strö salt och peppar över.
13. Servera laxtartaren med spröda krutonger och grillad sparris.
Av: Emma Martiny
Foto: Line Falck, Betina Hastoft
LÄS MER:
Kalvtartar med violer och snabbpicklad lök