Leilas lussebullar med mandelmassa
18 bullar
Grunddeg:
200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk, 3 %
1/2 dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1–2 msk mald kanel
2 msk romessens eller arrak
Pensling före gräddning:
1 ekologiskt ägg
1 msk vispgrädde
Pensling efter gräddning:
1/2 dl ljus sirap
1/2 msk vatten
strösocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37°.
Vispa ut jästen med den fingerljumma vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter). Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
Blanda mandelmassa, smör, råsocker, kanel och romessens till en krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över fyllningen.Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skär arket i 4 cm breda remsor. Skär ett snitt som delar varje remsa (så att det ser ut som ett par byxben). Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper (se till att ändarna hamnar under knuten).
Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200°, varmluft. Pensla bullarna med ägg blandat med grädde och grädda dem till gyllene färg i mitten av ugnen (cirka 10 minuter). Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrörd med en skvätt vatten och strö genast över strösocker.
Läs också: Leilas bästa tips och recept för en lyckad jul
Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Receptet är hämtat ur boken Sweet Christmas/Walter and Books. Fler recept hittar du här.