Leilas surf ’n’ turf med caesardressing
6 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
havskräftor (kokta)
800 g flankstek
1/4 baguette (gärna ett par dagar gammal, då går den att skiva tunt)
olivolja
flingsalt
2 romansalladshuvuden
hyvlad parmesan
Caesardressing:
2 äggulor
2 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
flingsalt och svartpeppar (från kvarn)
1 dl god olivolja
1 dl solrosolja
1/2 dl mjölk (3 %)
1 dl färskriven parmesanost
saften av 1/2 citron
några droppar tabasco
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°, varmluft. Vispa samman gulor med vinäger, riven vitlök, salt och peppar. Häll i oljan i en tunn stråle under konstant vispning och tillsätt mjölken i omgångar, vartefter dressingen tjocknar. Rör i färskriven parmesanost. Smaksätt med citronsaft och tabasco. Skiva baguetten lövtunt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite olivolja och salta. Rosta gyllene i ugnen, 5–10 minuter. Klyv havskräftorna på längden och knäck klorna. Krydda köttet med lite olivolja, salt och peppar. Stek eller grilla det så det får färg. Ställ in köttet i ugnen cirka 5–6 minuter eller till en innertemperatur på 56–58° (då är det rosa i mitten). Skiva och krydda köttet. Skölj, torka och riv romansalladen. Lägg upp på ett fat, ringla över dressingen och lägg köttet och havskräftorna ovanpå. Garnera med parmesan och krutongerna.
Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Fler recept hittar du här.