Marinerade räkspett med musselceviche och majstortilla
Du behöver:
18 jätteräkor med skal (gärna ekologiska)
Limeyoghurtmarinad:
5 dl mild yoghurt med honung
3 limer (rivet skal och saft)
2 tsk sambal oelek
Musselceviche:
1 kg blåmusslor
500 g vongolemusslor
3 1/2 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
3 schalottenlökar (finhackade)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
3 limer (saften)
6 färska pilgrimsmusslor
1 kruka koriander (hackad)
Tortilla:
4 majstortillor
50 g smör
1 gul lök (finhackad)
3 vitlöksklyftor (finhackade)
1 burk majs
1 burk vita bönor
4 tomater
1 kruka koriander
salt och nymalen svartpeppar
200 g riven ost (t ex cheddar)
Gör marinaden:
Blanda yoghurt med limejuice, rivet limeskal och sambal oelek. Marinera räkorna i yoghurten minst en timme i kylen. Skölj och skrubba blå- och vongolemusslorna. Kasta alla trasiga exemplar och de som inte sluter sig. Koka musslorna några minuter i vitvinet. Koka sedan ihop fonden från musslorna med vinäger, finhackad lök och vitlök. Låt svalna. Tillsätt limesaften. Skiva de färska pilgrimsmusslorna och lägg ner tillsammans med de kokta musslorna. Strö över rejält med hackad koriander.
Gör tortillan:
Fräs finhackad lök och vitlök mjuka i smöret. Blanda ner den väl avrunna majsen och bönorna. Skär tomaterna i centimeterstora tärningar och vänd ner, tillsammans med hackad koriander. Salta och peppra. Bred ut tomatröran på halva tortillan, och toppa med riven ost. Tryck ihop bröden och grilla dem på bägge sidor. I stället för att grilla tortillorna kan du lägga ihop dem med fyllningen emellan och steka dem i stekpanna. Servera dem uppskurna i tårtbitar. Trä upp räkorna på spett och grilla dem cirka 3 min per sida. Servera genast med musselcevichen och tortillan.