Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

goda och trendiga recept med limoncello – både drinkar och desserter

15 jun, 2021
Drinkar och dessertmed Limoncello
Den italienska likören Limoncello har en sötsur smak. Likören som är gjord på citron går att ha både i drinkar och desserter. Vi har samlat åtta goda och somriga recept!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du sommarens godaste limoncello-drinkBrand logo
Så gör du sommarens godaste limoncello-drink

Den populära likören Limoncello går att kombinera till mycket, både till drinkar och desserter. Limoncello som har en sötsur smak passar perfekt till sommaren, vi listar åtta recept att kunna bjuda på.

1. Ananaspaj toppad med Limoncello

Ananaspajen har en söt smak med ananas och créme fraiche. Toppa pajen med jordgubbar och Limoncello så är den redo att serveras .

Ananaspaj toppad med Limoncello och jordgubbar

4 portioner.

Annons

Du behöver:

Pajdeg

  • 150 gram smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 500 gram krossad ananas på burk
  • 2,5 dl créme fraiche
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • Limoncello
  • Jordgubbar
  • Färsk citronmeliss
  • Florsocker

Gör så här:

Pajdeg

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en form.
Förgrädda i cirka fem minuter. Ta ut den förgräddade pajbotten och öka ugnstemperaturen till 225 grader.

Fyllning

Häll upp ananasen i ett durkslag och låt den rinna av. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred ut den över pajbotten. Grädda pajen i 30-40 minuter. Låt pajen därefter svalna före servering.

Dekorera med skivande jordgubbar och citronmeliss. Pudra därefter florsocker över pajen. Stänk över lite Limoncello över pajen eller servera i ett glas bredvid.

2. Äpplekompott med Limoncello

Denna äppelkompott kommer bli en succé till middagarna. Enkelt och riktigt gott.

Äpplekompott med Limoncello

4 portioner

Annons

Du behöver:

  • 4 äpplen
  • 1 dl Limoncello
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 dl mellangrädde
  • 12 cantucci, italienska mandelskorpor

Gör så här:

Kärna ur äpplena och skär dem i cirka 1x1 cm stora tärningar. Koka dem med Limoncello och socker utan lock i cirka fem minuter. Låt svalna.

Vispa grädden till ett fast skum. Krossa skorporna. Ta fram skålar, varva äppelkompott med grädde och skorpor i serveringsskålarna.

3. Limoncellobubbel med mynta

Bubblig och trendig drink som passar utmärkt till sommaren. Prosecco, Limoncello och mynta är en perfekt kombination.

Limoncellobubbel med mynta

10 drinkar

Du behöver:

Annons
  • 1 l torrt mousserande vitt vin, exempelvis prosecco.
  • 3 dl Limoncello
  • 1/2 l is
  • Myntablad

Gör så här:

Ställ tio glas i frysen i minst en halvtimme före servering. Blanda prosecco med Limoncello och is i en tillbringare. Häll upp i glas och garnera med mynta.

4. Hemgjord limoncello

Egengjord Limoncello fungerar perfekt som snaps till midsommar. Servera den kyld.

Hemgjord Limoncello

Du behöver:

  • Skal och saft från 6 citroner vilket blir ungefär 3 dl juice
  • 4 dl ljus grappa eller vodka
  • 2 1/2 dl strösocker

Gör så här:

Skär bort det yttersta skalet från citronerna utan att det vita kommer med. Dela på citronerna och pressa ut juicen. Lägg skal och juice i en stor bunke. Tillsätt grappa eller vodka och sockret. Rör tills sockret löses upp och täck över. Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Sila av och häll på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylen. Servera Limoncellon kyld eller med en isbit.

Annons

5. Limoncello tonic

Enkel och god drink som passar perfekt att servera till snacks.

Limoncello tonic

1 drink

Du behöver:

  • 6 cl limoncello
  • 3-4 tunna skivor citron
  • 8-10 isbitar
  • 6-8 cl Tonic Water

Gör så här:

Skölj och skiva citronerna tunt. Varva is och citronskivor i ett drinkglas. Mät upp och häll över Limoncello. Fyll upp och toppa med Tonic Water. Rör runt och servera.

6. Jordgubbar i Limoncello med mynta och råkräm

En somrig dessert med bär som är marinerade i Limocello. En komination mellan söt och syrlig smak, mums!

Jordgubbar i Limoncello med mynta och råkräm

4 portioner

Annons

Du behöver:

  • 1 l jordgubbar
  • 1 msk hackad mynta
  • 1 dl Limoncello
  • 1 1/2 msk strösocker
  • Myntablad till garnering

Råkräm

  • 3 äggulor
  • 1/2 dl rårörsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

Skölj och ansa jordgubbarna. Skär i kvartar och blanda med mynta och Limoncello. Låt marinera i kyl i cirka en timma.

Råkräm

Vispa äggulor, socker och vaniljpulver pösigt med elvisp. Vispa grädden tjock och vänd i den. Låt stå i kylen en timma.

Fördela jordgubbar i glas och toppa med råkrämen precis före servering. Garnera med myntablad.

7. Limoncello sour

En syrlig drink som passar perfekt till sommar och varma dagar. Helt klart en favorit.

1 drink

Limoncello sour

Du behöver:

Annons
  • 5 cl Limoncello
  • 2,5 cl citronjuice
  • 2,5 cl sockerlag
  • 2 cl äggvita
  • 1 stänk angostura bitters

Gör så här:

Häll ner ingredienserna i en shaker. Börja med att skaka shakern utan is. Detta gör att äggvitan blandar och skummar sig bättre. Fyll sedan upp shakern med is och skaka igen tills drinken blivit kall. Sila upp drinken i ett glas och garnera med citronzest.

8. Citrus injection

Syrlig och frisk drink som passar både som en välkomstdrink eller till snacks.

Citrus injection

1 drink

Du behöver:

  • 6 cl Limoncello
  • 2 cl citronjuice
  • 2 cl limejuice
  • 3 cl sockerlag
  • Mynta

Gör så här:

Häll citronjuice, limejucie och sockerlag i ett glas. Lägg myntan i ena handen och klappa ihop med den andra. Detta gör att myntans aromer frigörs. Lägg därefter ner dem direkt i glaset. Muddla myntabladen försiktigt i glaset. De ska inte krossas eller gå sönder, utan endast stötas för att frigöra smak. Tillsätt Limoncello. Fyll glaset med krossad is, rör runt och garnera med mynta, lime och citron.

Inspiration från: Köket.se, ICA recept och Drinkoteket

Foto: TT

Annons