Linda Trotta är vinmakaren bakom succén Bread & Butter
2020 klev de amerikanska vinerna Bread & Butter från Kalifornien in på Systembolaget och har på kort tid lyckats bli ett av de snabbast växande varumärkena på Systembolaget. De stilrena och druvtypiska vinerna har hyllats av såväl konsumenter som sommelierer och bakom framgångarna står veteranvinmakaren Linda Trotta. Hennes filosofi anspelar på värdet av prestigelöshet – ett bra vin är ett vin du tycker om!
Linda Trotta är andra generationens italiensk-amerikanska med en karriär inom vinframställning som sträcker sig över tre decennier och fyra kontinenter. Inspirerad av vinproduktionen i sin farfars garage, valde Lindas att söka sig till UC Davis för att studera konsten och vetenskapen bakom vinframställning och idag är hon en prisbelönt vinmakare som bedriver sin verksamhet genom en rad vingårdar i soliga Kalifornien. Vinerna får höga betyg och rankas som några av USA bästa i sina prisklasser.
Utökar sitt sortiment
I Systembolagets fasta sortiment finns Bread & Butters Pinot Noir 2020 och Chardonnay 2020. Men på Systembolagets beställningssortiment hittar den nyfikne fler viner: Merlot 2019, Cabernet Sauvignon 2019, Rosé 2020, Sauvignon Blanc 2020, Pinot Noir 2020 (box) och det är just beställningssortimentet som utökar sitt utbud nu under våren. Tre nya viner går att hitta i limiterade reserve line: Cabernet Sauvignon 2020, Cabernet Sauvignon 2021 och Chardonnay 2021.
– Det är väldigt roligt att våra viner säljer så bra i Sverige och därför är det extra spännande att få presentera våra exklusiva viner. De har gjorts på druvor från Napa Valley, Russian River och Sonoma och har lagrats på franska ekfat. De har mycket smak, värme och karaktär, och passar lika bra om man vill lyxa till vardagen som för festliga tillfällen, säger Linda Trotta.
Sophronie Wines, Bread & Butters svenska vindistributör, med många års erfarenhet i branschen, arbetar strategiskt för att ytterligare stärka och positionera Bread & Butters portfölj och varumärke i Sverige.
– Vi är mycket stolta över att få vara en del av Bread & Butters fantastiska resa. Mottagandet har varit fantastiskt mycket tack vara Linda Trottas kompetens och förmåga att skapa fantastiska viner med bibehållen kvalitet, årgång efter årgång. De kaliforniska vinerna toppar många listor och hyllas världen över så även i Sverige, säger Kalle Rosén, vd Sophronie Wines.
Bread & Butter nya limiterade reserve line
Bread & Butter Pinot Noir, 2021, 349 kr, beställningssortiment (58708)
Vinet är delikat med silkeslen ton av körsbär, rabarber och söta jordgubbar med jordiga skogsaromer och bakkryddor. 2021 var ett milt år totalt sett. Värmeböljan i september utvecklade de mogna och saftiga smaker som är framträdande och dröjer sig kvar.
Bread & Butter Cabernet Sauvignon, 2020, 349 kr, beställningssortiment (BS 56429)
Vinet är frodigt och uttrycksfullt med aromer av mocka och björnbär. Smaken är mjuk och fyllig av svarta vinbär, plommon och salta bakkryddor med långt avslut. Passar extra bra under en dejtkväll hemma, till Ribeye-steak och rosmarinrostad potatis.
Bread & Butter Chardonnay, 2021, 299 kr, beställningssortiment (BS 58708)
Smakrika dofter från guava och grapefrukt i kombination med honungsmelon som bildar en krämig textur. Avrundas med lagring på en ekfat som binder ihop vinets aromer, krispig syra och rostat brunt socker som balanseras upp av syrliga tropiska frukter och aprikos.