Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Linsbiffar med klassiska tillbehör

02 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på linsbiffar med klassiska tillbehör
Om du inte testat att göra linsbiffar förut så är det dags för det nu! Byt helt enkelt ut köttfärsen mot linser, gör gott för dig och för miljön.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

Linsbiffar med klassiska tillbehör

Klassiska biffar med klassiska tillbehör. Men gör biffarna på linser i stället för köttfärs! Gott och klimatsmart.

Så lagar du linsbiffar med klassiska tillbehör

4 portioner

Du behöver:

800 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
Flingsalt och svartpeppar

Linsbiffar:

4 dl okokta gröna linser
1 schalottenlök
1 dl gröna urkärnade oliver
4 ägg
½ dl tomatpuré
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk hackad slätbladig persilja
½ dl finhackade hasselnötter
Smör, till stekning

Stuvade grönsaker:

500 g morötter
5 dl grönsaksbuljong
50 g smör
4 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
1 dl grädde
200 g gröna ärter, tinade
Citronsaft

Stekt broccoli:

400 g sparrisbroccoli
Olja, till stekning

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen och skär i små tärningar. Vänd dem i olja, timjan, salt och peppar. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Tillaga i ugn ca 35 minuter, tills de är genomstekta och fått fin färg. Vänd potatisen då och då.
  3. Skala och tärna morötterna. Koka dem i buljongen ca 3 minuter. Häll av buljongen, men spara 4 dl av grönsaksbuljongen till såsen. Smält smöret i en gryta och vispa ner mjölet. Tillsätt den sparade buljongen, lite i taget, under vispning. Vispa sedan ner mjölk och grädde, lite i taget. Låt koka 2–3 minuter. Tillsätt morotstärningar och ärter, låt koka 3–4 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Koka linserna tills de blir mjuka och börjar falla isär, cirka 20 minuter. Finhacka löken och hacka oliverna. Vispa ihop ägg, tomatpuré, lök, kryddor och 1 msk hackad persilja. Mosa linserna och vänd ner i äggblandningen tillsammans med nötterna och oliverna. Forma till biffar. Stek dem i smör tills de får fin stekyta, vänd sedan försiktigt och stek på andra sidan. Garnera med resten av persiljan och lite flingsalt vid servering.
  5. Skölj och dela sparrisbroccolin. Stek den i olja 2–3 minuter. Salta. Servera allt tillsammans.

Recept: Sofia Andersson, Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft

LÄS MER:

Vegetarisk vardagslyx - 5 lättlagade och supergoda recept

Annons