Linssallad med bacon, ägg och valnötter
4 personer
Mättande sallad full av härliga smaker. Perfekt som sommarlunch eller middag serverad med ett gott bröd. Försök helst få tag på svartgröna puylinser, eller belugalinser (säljs i välsorterade saluhallar och delikatessaffärer), de blir inte mosiga på samma sätt som gröna linser.
350 g puylinser
ev 1 grönsaksbuljongtärning
3 kvistar timjan
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta (skalad)
140 g bacon
4 ägg
100 g valnötskärnor
1/2 knippa bladpersilja
1 friséesalladshuvud
Vinägrett:
4 msk äppelcidervinäger
2 msk valnötsolja + 2 msk mild olivolja (eller 4 msk mild olivolja)
2 tsk dijonsenap
1 msk honung
4 schalottenlökar (hackade)
salt och nymalen svartpeppar
Skölj linserna och koka dem mjuka i minst dubbla mängden vatten (gärna tillsammans med en grönsaksbuljongtärning) med timjan, lagerblad och vitlök. Räk-na med att det tar ca 25 min.
Vispa samman dressingen under tiden, och smaka av med salt och peppar. Knaperstek baconet i het panna.
Koka äggen exakt 4 minuter, och kyl snabbt i kallt vatten.
Fiska upp timjan, lagerblad och vitlök ur linskastrullen och häll av ev vatten. Häll dressingen över linserna och rör runt. Låt svalna. Tillsätt hälften av baconet, valnötskärnorna och hackad persilja i linssalladen strax innan servering.
Skölj friséesalladen och fördela den på fyra tallrikar. Lägg upp som på bilden och garnera salladen med ägghalvor och bacon. Servera med ett gott bröd.