Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Linssallad med bacon, ägg och valnötter

29 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Mättande sallad full av härliga smaker. Perfekt som sommarlunch eller middag serverad med ett gott bröd. Försök helst få tag på svartgröna puylinser, eller belugalinser (säljs i välsorterade saluhallar och delikatessaffärer), de blir inte mosiga på samma sätt som gröna linser.

350 g puylinser

ev 1 grönsaksbuljongtärning

3 kvistar timjan

1 lagerblad

1 vitlöksklyfta (skalad)

140 g bacon

4 ägg

100 g valnötskärnor

1/2 knippa bladpersilja

1 friséesalladshuvud

Vinägrett:

4 msk äppelcidervinäger

2 msk valnötsolja + 2 msk mild olivolja (eller 4 msk mild olivolja)

2 tsk dijonsenap

1 msk honung

4 schalottenlökar (hackade)

Annons

salt och nymalen svartpeppar

Skölj linserna och koka dem mjuka i minst dubbla mängden vatten (gärna tillsammans med en grönsaksbuljongtärning) med timjan, lagerblad och vitlök. Räk-na med att det tar ca 25 min.

Vispa samman dressingen under tiden, och smaka av med salt och peppar. Knaperstek baconet i het panna.

Koka äggen exakt 4 minuter, och kyl snabbt i kallt vatten.

Fiska upp timjan, lagerblad och vitlök ur linskastrullen och häll av ev vatten. Häll dressingen över linserna och rör runt. Låt svalna. Tillsätt hälften av baconet, valnötskärnorna och hackad persilja i linssalladen strax innan servering.

Skölj friséesalladen och fördela den på fyra tallrikar. Lägg upp som på bilden och garnera salladen med ägghalvor och bacon. Servera med ett gott bröd.

Annons