Ljummen skockasallad med matvete-tabbouleh
4 personer
Du behöver:
2–4 kronärtskockor (beroende på om det är tänkt som för- eller varmrätt)
4–8 skivor serranoskinka (se ovan)
färskpressad citronsaft
4 dl matvete
4 dl grönsaksbuljong
1 näve cocktailtomater, (gärna både gula och röda)
1 knippa färsk mynta (persilja till nöds)
1 rödlök
olivolja
flingsalt och grovmalen
svartpeppar
Gör så här:
Koka kronärtskockorna i saltat vatten med lite färskpressad citron i, minst 30 minuter, eller tills de är mjuka. Låt dem svalna och dra sedan bort bladen. Skrapa bort skägget från botten. Koka inte matvetet efter paketets anvisning. Det räcker utmärkt att bara koka upp vete och buljong, och sedan låta det hela dra i cirka 20 minuter. Blanda det avsvalnade, avrunna matvetet med halverade tomater, finstrimlad mynta, finhackad rödlök, olivolja och citronsaft. Beräkna 1 del citronsaft till 2 delar olivolja. Smaka av med salt och peppar. Denna sallad kan med fördel stå och dra en stund i kylen. Fördela några skockablad på fat eller tallrikar, lägg botten i mitten och täck med matvetesallad. Lägg serranoskinkan runt om.