Ljuvlig björnbärspaj med marängtoppar
19 nov, 2019
AvRedaktionen
Krispiga mandlar möter söta björnbär. Testa denna smaskiga björnbärspaj som dekoreras med marängtoppar och färska bär!
Annons
6-8 bitar
200 g mandlar
50 g smör, plus lite till formen
⅓ dl ljus sirap
1/4 tsk salt
Björnbärscurd:
2 gelatinblad
225 g björnbär
2 1/4 dl socker
2 ägg
1 citron, saft och rivet skal
60 g rumsvarmt smör
Marängtoppar:
1 äggvita
3/4 dl socker
Garnering:
100 g björnbär och blåbär
Vita chokladknappar
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°.
- Mixa mandlarna till ett grovt mjöl.
- Smält smör och sirap i en kastrull på låg värme.
- Häll ner smörblandningen och salt i mandelmjölet och rör om till en deg.
- Tryck ut degen i en avlång form på cirka 35 x 12 cm med baksidan på en sked, tryck upp den även på kanterna.
- Grädda i ugnen i 10 minuter och låt svalna på galler.
- Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i en skål i 10 minuter.
- Värm upp björnbär, socker, ägg, citronsaft och finrivet citronskal tills massan når 83°, använd en baktermometer – det får inte koka!
- Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret.
- Pressa björnbärsmassan genom en sil. Mixa den sedan helt jämn med en stavmixer.
- Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i björnbärsmassan tills de har smält.
- Sätt på kylning i 15 minuter.
- Häll sedan upp den i pajskalet och låt stå kallt minst 4 timmar eller över natten tills den har satt sig.
- Vispa äggvita och socker till en seg och blank marängsmet.
- Fyll en spritspåse med smeten och dekorera tårtan med små marängtoppar.
- Garnera med färska bär och små chokladknappar.
- Bränn eventuellt av marängen med en gasolbrännare före servering.
Av: Stine Christiansen Foto: Betina Hastoft
Annons