Ljuvliga björnbärsgaletter med vaniljglass
15 okt, 2019
AvRedaktionen
Galetter är som paj, fast utan pajformar. Dessa björnbärsgaletter är alldeles ljuvliga! Grädda tills de är frasiga och servera med vaniljglass.
Annons
4 portioner
Björnbärsgaletter:
3 1/4 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 krm salt
100 g smör, tärnat
1/2 dl iskallt vatten
Fyllning:
500 g björnbär
4 msk muscovadosocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl mandemjöl
Till pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
1 msk socker
Till servering:
Vaniljglass
Gör så här:
- Blanda mjöl, florsocker och salt.
- Krama ihop det med smöret till en smulig deg, häll i vattnet och nyp ihop till en slät deg, överarbeta inte.
- Slå in i plastfolie och låt stå i kylen 1 timme.
- Blanda björnbär med socker och majsstärkelse.
- Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till 3 mm tjocklek.
- Skär ut 4 cirklar, cirka 20 cm i diameter.
- Lägg degen på bakplåtspappersklädd plåt och strö över mandelmjöl.
- Lägg på björnbärsfyllningen på degen, lämna plats på kanterna för att vika upp degen, vik upp den över bären och tryck till lätt. Ställ in i frysen 10 minuter.
- Värm ugnen till 175°.
- Vispa upp ägg med mjölk, pensla på degen och strö över socker.
- Grädda pajerna cirka 30 minuter tills de är frasiga. Servera med vaniljglass.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
Annons