Ljuvliga chokladcupcakes med salt kola-frosting
01 okt, 2019
AvRedaktionen
Satsa på drömmiga cupcakes! Dessa chokladcupcakes är underbart goda. Servera med salt kola-frosting och svårslagna kolaflarn.
Annons
Receptet kommer från Emma Brink Rask.
12 stycken
Cupcakes:
120 g (ca 2 dl) vetemjöl
50 g (knappt 1 dl) kakao
180 g (ca 2 dl) strösocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2⁄3 dl vegetabilisk olja
1/2 dl varm mjölk
1 dl varmt kaffe
Salt karamell-frosting:
200 g rumstempererat smör
150 g (ca 1 2⁄3 dl) muscovadosocker
150 g cream cheese
2 tsk vaniljsocker
100 g karamelliserad mjölk + lite extra att ringla över
Kolaflarn:
12 Werthers original-karameller
Gör så här:
- Sätt ugnen på 170° varmluft (190° vanlig ugn) och sätt 12 formar i en muffinsplåt.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör samman ägg och olja och rör ner i de torra ingredienserna.
- Tillsätt den varma mjölken och kaffet lite i taget och rör om till en jämn smet.
- Fördela smeten i formarna, fyll dem bara till hälften, och grädda i ca 15–18 minuter. Låt svalna helt.
- Vispa smöret och sockret i 5–7 minuter tills sockerkristallerna har försvunnit.
- Tillsätt cream cheese och vaniljsocker och vispa tills det gått ihop. Tillsätt den karamelliserade mjölken lite i taget medan du vispar.
Sätt ugnen på 175° varmluft (200° vanlig ugn).
- Lägg kolorna på bakplåtspappersklädd plåt och baka i ca 10 minuter tills de har smält och bubblar, men inte fått färg.
- Ta ut dem, låt svalna helt och lyft sedan upp dem med en stekspade.
- Dekorera cupcakesen med frosting, ringla över lite extra karamelliserad mjölk och toppa med flarnen.
Foto: Lennart Weibull
LÄS MER: Oemotståndliga pistaschcupcakes med lime
Annons