Ljuvliga marshmallow teacakes
ca 25 kakor
Kakor:
60 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 äggulor (spar vitorna till marshmallowfyllningen)
1 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 krm bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1 msk vispgrädde
Marshmallowfyllning:
2 äggvitor
drygt 1 dl strösocker
1 msk mörk sirap
en nypa salt
1 tsk starkt snabbkaffepulver
250 g smält choklad att doppa kakorna i
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Vispa ner äggulorna en i taget. Blanda siktat mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Allra sist har du i grädden. Använd en sked till att skopa upp tolv runda klickar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen tills de är gyllene i kanterna. Det tar ca 10-12 minuter. Ta sedan ut dem och låt dem svalna helt medan du gör fyllningen.
Häll alla ingredienserna till fyllningen i en skål som du sedan ställer i ett vattenbad. Vispa tills allt socker har smält och tills blandningen är skummig och lite vitaktig, det tar cirka 10-15 minuter. Ta bort skålen från vattenbadet och ta fram en elvisp, vispa tills du får en maräng. Den ska vara så hård att topparna håller formen. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa klickar på kakbottnarna.
Smält chokladen över vattenbad och doppa ner kakorna så att fyllningen blir chokladdoppad, låt chokladen stelna och servera kakorna pronto!
Receptet kommer ifrån Anette Rosvalls bok ”Afternoon tea”.
Foto: Jenny Grimsgård