Minipajer med chèvreost, fikon och valnötter
12 jun, 2015
AvRedaktionen
Glutenfria minipajer fyllda med getost, nötter och fikon. Ringla över lite honung och strö på lite flingsalt innan servering.
Annons
(Se bild på den färdiga serveringen nedan.)
Pajskal:
3 dl glutenfri mjölmix + lite till kavlingen
1 3⁄4 msk pofiber
90 g smör
1 1⁄2 msk vatten
1⁄2 dl kesella
smält smör till pensling
1 ägg till pensling
Fyllning:
200 g chèvreost
2 nävar valnötter
flytande honung
4 färska fikon
flingsalt
ev balsamicoglaze
Gör så här, pajskal:
- Blanda mjölmix, pofiber, smör, vatten och kesella med en elvisp med degkrokar eller i en matberedare. Arbeta snabbt ihop degen så att smöret inte hinner bli för mjukt.
- Plasta in degen och låt den ligga i frysen.
- Ställ muffinsformar i en muffinsplåt. Jag brukar använda muffinsformar med styvt papper, ta gärna dubbla om du använder tunna. Smält en klick smör och pensla formarna, detta för att degen inte ska fastna i papperet.
- Ta fram degen. Nyp av en bit deg och kalva ut den litegrann med en lätt mjölad kavel på ett lätt mjölat bakbord. Lägg den i en av formarna och tryck ut den ordentligt så att den blir så tunn som möjligt och täcker hela formen.
- Gör likadant med alla formar och låt sedan muffinsplåten stå i kylen tills pajskalen är riktigt kalla. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla degen med ett uppvispat ägg och nagga bottnarna med en gaffel. Förgrädda dem cirka 15 minuter. Om de börjar bli brända på toppen, lägg på lite aluminiumfolie. Gör fyllningen medan pajskalen gräddas.
Gör så här, fyllning:
- Skiva chèvreosten i tunna bitar. Ta bort ”skalet” om du vill, men jag tycker att det tillför konsistens.
Rosta valnötterna i en torr stekpanna på hög värme. När de börjar få lite färg och det doftar gott, ringla över lite honung i stekpannan och vänd snabbt runt nötterna i honungen. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper och låt dem torka.
- Skala fikonen med en kniv eller potatisskalare. Hacka dem i större bitar.
- När pajskalen känns genomgräddade och torra, ta ut dem ur ugnen och fyll dem med chèvre, nötter och fikon. Ringla över lite honung och strö på lite flingsalt. Grädda dem ytterligare 5 minuter.
- Låt pajerna svalna innan du försiktigt lossar papperet. Om du vill kan du ringla över balsamicoglaze precis innan servering.
Recept: Smilla Luuk
Foto: Jenny Grimsgård
Annons