Löjromscheese-cake med räkor och brynt smör
25 maj, 2022
AvAnna Wendt
Din löjromscheese-cake blir extra lyxig med räkor och brynt smör. Det här kommer gästerna älska!
Annons
Löjromscheese-cake med räkor och brynt smör
Given på varje buffébord i sommar, inte bara midsommarfestens.
6–8 bufféportioner
Du behöver:
200 g kavring
75 g smör
Fyllning:
240 g skalade räkor
2 dl crème fraiche
200 g naturell färskost
2 gelatinblad
2 msk finhackad dill
2 msk finskuren gräslök
2 krm salt
2 tsk finrivet citronskal
Topping:
1–2 msk finhackad gräslök
80 g löjrom ärtskott eller dillvippor
Gör så här:
- Börja med botten: Smält smöret och låt det sedan brynas på låg värme tills det blir gyllene. Mixa kavringen till ett smul i en matberedare. Mixa ner det brynta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 20–22 cm i diameter. Ställ i kylen tills bottnen kallnat.
- Fyllning: Hacka räkorna grovt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter, krama ur vätskan och smält sedan i en kastrull på låg värme.
- Vispa crème fraichen och färskosten några minuter tills den blir fast. Blanda lite av färskostsblandningen med gelatinet i kastrullen och rör sedan ner alltsammans i färskostsblandningen. Vänd ner räkor, dill och gräslök och smaka av med salt och citronskal. Bred ut smeten i formen. Ställ i kylen tills det är dags för servering.
- Topping: Skala och skiva löken tunt. Garnera cheesecaken med löjrom, ärtskott och finhackad gräslök.
Foto: Lisa Björner
Annons