Löjromscheesecake med kallrökt lax
15 mar, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
AvEmma Martiny
AvMaud Onnermark
Löjromscheesecake med kallrökt lax är en festligt rätt som kommer göra succé på årets alla buffébord!
Annons
Löjromscheesecake med kallrökt lax
En läcker liten cheesecake med lax toppad med löjrom är perfekt som bufférätt eller förrätt till en middag.
20 bitar
Du behöver:
200 g kavring
75 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
300 g kallrökt lax
250 g naturell kvarg 10%
3 dl crème fraiche
1 knippe gräslök, fint skuren
2 msk finriven pepparrot
1–2 krm salt
Nymald vitpeppar
Garnering:
100 g löjrom eller annan rom
Gräslök
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Kör kavringen till smulor i matberedare eller i omgångar med mixerstav. Smält smöret och blanda det med smulorna.
- Klä en form, ca 18x27 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i botten på formen.
- Tärna laxen fint. Blanda kvarg, crème fraiche och gräslök. Smaksätt med pepparrot, salt och lite peppar.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem i mikrovågsugn eller i en liten kastrull på svag värme. Rör ner några matskedar av kvargblandningen och rör om väl. Blanda sedan det med resten av kvargblandningen och laxen. Häll fyllningen i formen och plana till ytan. Ställ i kyl för att stelna några timmar. Skär i bitar när den stelnat. Hit kan förberedas dagen före.
- Garnera med en klick rom och strån av klippt gräslök.
Foto: Betina Hastoft, Tia Borgsmidt, Nina Malling, Ulrika Pousette
Annons