Lyxig smörgåstårta med lax, räkor och löjrom
8 personer
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
1 smörgåstårtebröd (avlångt)
Böcklingcreme:
1 tub böcklingpastej (120 g)
2 hårdkokta ägg (hackade)
Gör så här: Bred ut böcklingpastejen och strö de hackade äggen ovanpå.
Krabbsmet:
1 dl majonnäs
1 liten konservburk krabba i vatten (170 g, varav 120 g krabba)
20 g riven pepparrot
2 krm svartpeppar
2 krm salt
Gör så här: Mixa ingredienserna.
Laxröra:
150 g kallrökt lax
1 dl crème fraiche
1/2 liten rödlök
Gör så här: Strimla laxen och finhacka löken. Rör ihop.
Löjromsröra:
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl majonnäs
40 g löjrom
Gör så här: Rör ihop.
Garnering:
2 kvistar krondill
8 blåklintar
25 räkor (skalade)
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till krabbsmeten. Strimla laxen och finhacka löken och rör ihop laxröran. Rör ihop alla ingredienser till löjromsröran.
Bred ut böcklingpastejen på den första landgången och strö över de hackade äggen. Bred ut krabbsmeten på den andra landgången. Bred ut laxröran på den tredje landgången.
Montera ihop delarna, laxröran ska ligga överst utan något bröd ovanpå. Bred löjromsröran runt tårtan. Garnera med blåklint och krondill i ett fint mönster. Lägg skalade räkor runtomkring tårtan.
Recept: Karin Ström och Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo