Fransk löksoppa
Tid: 50 minuter
4 personer
Du behöver:
8 gula lökar (skalade och fint skivade)
3 msk smör
1/2 msk socker
1 liter hönsbuljong
2 dl vitt vin
1 tsk torkad timjan
2 tsk salt
nymald svartpeppar
1 lagerblad
8 baguetteskivor
100 g gruyèreost (riven)
färsk timjan (till dekoration)
Gör så här:
Sätt ugnen på 275°. Fräs löken mjuk i smör 5–10 minuter utan att den tar färg. Strö över socker. Rör om och tillsätt buljong, vin, timjan och lagerblad. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rosta brödskivorna lätt i ugnen på båda sidorna. Riv osten grovt. Fördela löksoppan i 4 ugnsfasta soppskålar. Lägg på brödskivorna och en näve riven ost. Gratinera i 5–10 minuter. (Det går också att gratinera krutongen med ost separat och sedan lägga den på soppan om du inte har ugnsfasta soppskålar.) Toppa med lite färsk timjan.
Recept: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna