Saftig lövbiffskebab med fattoush
Saftig Lövbiffs-kebab med fattoush
Kryddigt nötkött, varma grönsaker, fräsch sallad och tahinidressing i ljummet pitabröd, så gott!
4 portioner
Du behöver:
600 g lövbiff
1 vitlöksklyfta
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk fänkålsfrön
1 msk torkade chiliflagor
3 msk citronsaft
½ dl olivolja salt och nymalen svartpeppar
Fattoush:
1 knippe rädisor
200 g dadeltomater
1 gurka
50 g kalamataoliver
1 knippe färsk mynta
1 knippe färsk koriander
2 msk sesamfrön
1 msk sumak
4 msk olivolja
Salt och nymalen peppar
Tahinidressing:
1 msk tahini
3 msk citronsaft
½ dl vatten
1 dl naturell yoghurt
1 msk sumak
Frästa grönsaker:
1 aubergine
1 zucchini
1 gul lök
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
4 pitabröd
Gör så här:
Strimla köttet, skär tvärs över fibrerna, annars blir bitarna sega. Skala vitlöken och krossa alla kryddor i en mortel med vitlöken. Mosa ihop till en sammanhängande massa. Blanda med citronsaft och olja, salta och peppra och skeda hälften av marinaden över köttet. Blanda väl och låt marinera i minst 30 minuter i kylen.
- Ansa och skiva rädisorna. Halvera tomaterna och skär gurkan i mindre bitar.
- Blanda rädisor, tomat, gurka och oliver i en skål. Hacka kryddörterna och vänd ner dem i salladen. Strö sesamfrön och sumak över. Droppa olja över och krydda med salt och peppar. Blanda tahini, citronsaft och vatten i en skål. Vänd ner yoghurt och smaka av med sumak.
- Skär aubergine och zucchini i små tärningar. Skala och hacka löken. Vänd ner grönsakerna i resterande marinad och stek mjuka i en panna 7–8 minuter. Krydda med salt och peppar.
- Stek köttet i en stekpanna på hög värme i 4–5 minuter. Sänk värmen och stek färdigt i 3 minuter. Krydda med salt och peppar. Värm pitabröden och ställ fram kött, grönsaker, sallad och dressing på bordet. Låt alla lägga ihop sin egen kebab.
Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: