Så lyckas du med pizzakvällen – Recept och tips
SÅ LYCKAS DU MED PIZZAN
Det är ganska svårt att misslyckas med pizza, men här är några tips som gör det hela ännu lite godare.
- Se till att alla råvaror är av bästa kvalitet. Från mjölet till degen och tomaten i såsen till sakerna till toppingen.
- Ha så hög värme i ugnen det bara går. Grädda gärna pizzan på en pizzasten, eller värm plåten i ugnen först innan du sätter in pizzan för att få krispig botten.
- Ha gärna lite extra olivolja i tomatsåsen, fettet gör att den börjar koka lättare och ger kripspigare botten.
- Tänk topping i två steg: först det som ska bli varmt och lägg sedan på det kalla. Försök att inte ha råvaror som vätskar för mycket på pizzan i ugnen. Välj mozzarella på komjölk till exempel, som är lite torrare än buffelmozzarella. Stek svampen innan du lägger på den, och så vidare.
- Tänk utanför boxen med fyllning. Välj kombinationer du tycker om. Blåmögelost och päron. Fikon och bresaola. Löjrom och crème fraiche. Eller gör en dessertpizza!
Grundrecept pizzadeg
4 portioner
Använd den här degen till grund för alla pizzarecept på den här sidan.
Du behöver:
6 dl vetemjöl, gärna Tipo 00
1 tsk salt
25 g jäst
2 dl vatten
1 tsk honung
4 msk olivolja
Gör så här:
- Blanda mjöl och salt i en skål. Smula ner jästen och rör ner vatten, honung och olja. Arbeta degen jämn och smidig, gärna i minst 15 minuter, tillsätt lite mer vatten om degen absorberar mycket. Täck med plastfolie och låt jäsa på ett varmt ställe i ca 1 ½ timme.
- Värm ugnen till 250°. Dela degen i 2–4 bitar på ett mjölat bakbord. Kavla eller tryck ut till runda, jämna pizzabottnar. Kavla inte kanterna, bevara luften i dem så sväller de upp i ugnen.
- Lägg bottnarna på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Toppa med önskad fyllning och grädda i ugnen ca 10 minuter tills kanterna får fin färg och pizzorna är spröda.
Pizza med lufttorkad skinka, rucola och pinjenötter
4 portioner
Klassiska smaker som alltid gör sig fantastiskt bra på hemmagjord pizza. Bestäm dig för om du vill ha kall, mjuk skinka med rund smak eller om du vill ha den ugnsbakad, lite frasig och med saltare smak.
DU BEHÖVER:
1 grunddeg enligt recept ovan
Topping:
2 dl tomatsås
40 g riven mozzarella
8 skivor serrano, prosciutto eller parmaskinka
Garnering:
Pinjenötter
Rucola
Gör så här:
- Gör pizzadegen enligt receptet ovan. Värm ugnen till 250°. Tryck eller kavla ut 4 pizzor.
- Bred tomatsås över bottnarna. Strö ost och fördela skinkan över. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Strö pinjenötter och rucola över före servering.
Pizza med tre sorters ost och valnötter
4 portioner
Lite nötter med tuggmotstånd är jättegott på pizza, dessutom passar valnötterna perfekt till gorgonzola.
Du behöver:
1 grunddeg enligt recept ovan
Topping:
3 dl crème fraiche
150 g getost
150 g gorgonzola
150 g mozzarella
1 dl valnötter
Honung
Färsk timjan
Garnering:
Flingsalt
Gör så här:
- Gör pizzadegen enligt receptet ovan. Värm ugnen till 250°. Tryck eller kavla ut 4 pizzor.
- Bred ett tunt lager crème fraiche över pizzabottnarna. Fördela de tre ostarna ovanpå och strö valnötter över. Droppa honung och strö timjan över efter smak.
- Grädda i ugnen i ca 10 minuter, tills osten smält. Strö lite flingsalt över och servera genast.
Pizza bianca med kyckling och chili
4 portioner
En vit pizza (pizza bianca) har crème fraiche, ricotta, mascarpone eller riven mozzarella som grund i stället för tomatsås.
Du behöver:
1 grunddeg enligt recept ovan
Topping:
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 msk färsk timjan
3 dl crème fraiche
40 g riven mozzarella
200 g kycklingbröst i tunna strimlor, alternativt kycklingfärs
Garnering:
Färsk timjan
Gör så här:
- Gör grunddegen enligt receptet ovan och värm ugnen till 250°. Tryck eller kavla ut 4 pizzor.
- Skala och hacka vitlök fint. Ansa och hacka chilin fint och plocka timjan. Rör ihop vitlök, chili och timjan med crème fraiche.
- Bred ett tunt och jämnt lager crème fraiche över pizzabottnarna. Fördela mozzarella och kyckling över. Grädda i ugnen ca 10 minuter tills pizzan är gyllene och kycklingen genomstekt. Garnera med lite timjan och servera.
Recept: Ingrid Schilde Foto: Marte Aubert
LÄS MER: