Lyckliga kycklingar på Hagby Gård!
Att sadla om från kallskänka till fågelfarmare visade sig vara ett lyckokast. Jenny Lundgren startade Hagby gårdskyckling – en av de godaste kycklingarna vi smakat!
När kallskänkan Jenny Lundgren råkade ut för en ridolycka för 20 år sedan blev hon tvungen att sadla om. Så hon och maken Sven Åke köpte Hagby Gård i Enköping och började med 100 kalkoner. De första åren kämpade hon i motvind. Och när hon fick nobben av det lokala slakteriet köpte hon ett eget och utökade med kyckling.
Jenny vill att djuren ska ha ett värdigt liv, med möjlighet att gå ute, och låter dem växa långsamt, så att köttet får smak och konsistens. Hagby gårds kycklingar får leva i åtta, nio veckor, jämfört med normala fyra.
– Mina tuppar kan väga upp till fem kilo, kycklingarna brukar ligga på 2–2,5 kilo, säger hon.
Och att köttet smakar bra, det visar inte bara försäljningen som nu är uppe i 35 000 djur om året. Trots ett betydligt högre kilopris än industrikycklingens. När Restaurangvärlden nyligen blindprovade tolv kycklingar, varav hälften exklusiva sorter från Frankrike, vann Jennys fågel. Med dubbelt så många poäng som testets förlorare, Kronfågels ”Gårdskyckling”. Och när Sveriges kock i mat-VM, Adam Dahlberg, knep silver, var det med kyckling just från Hagby Gård.
Jennys kycklingar har samma yta att röra sig på som KRAV kräver, däremot har de inte märkningen.
– Nej, det ingår fiskmjöl i KRAV-märkningens foder, och det är inte en naturlig föda för kycklingar. Dessutom är det vansinne att fiska ut haven för att göra djurföda.
Kycklingen får mestadels gårdens ekologiskt odlade grödor, fyllda av örter, frön annat som också ger smakkaraktär. Jenny skräder inte orden när hon talar om konventionell kycklinguppfödning, som årligen producerar 80 miljoner djur.
– Det raketfoder de utfodras med gör att de måste slaktas inom fyra veckor, annars blir de för tunga för sina ben, och får inre skador.
– Jag anser att svensk kycklingproduktion inte utgår utifrån djurens bästa, utan utifrån människans. Ta bara en sådan sak som att man numera gasar ihjäl fåglarna – för att de ska bli lättare att hantera.
Gårdsbutikens sortiment är numera kraftigt utökat: Primörkyckling, anka, kalkon, gås, viltfågel, kycklingfond och diverse charkprodukter. Se vart du kan köpa kyckling från Hagby Gård på deras hemsida hagbys.se
AV JOACHIM STOKSTAD
FOTO VILHELM STOKSTAD