Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lyxig chokladtarte med bakade plommon

08 nov, 2019
AvRedaktionen
Recept på chokladtarte med bakade plommon
Dags att lyxa till det! Denna chokladtarte är en smaskig efterrätt som toppas med både plommon och fikon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

10–12 bitar

Du behöver:

100 g rumsvarmt smör

1 dl florsocker

1/2 vaniljstång, urskrapade frön

1 krm salt

1 ägg

1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl grahamsmjöl

2 1/2 dl vetemjöl

Chokladganache:

250 g mörk choklad

3 1/2 dl vispgrädde

1 msk flytande honung

1 krm salt

Bakade plommon och fikon:

3 färska fikon

3 röda plommon

1 dl farinsocker

Till servering:

1 msk osaltade pistaschmandlar

Vaniljglass eller vispgrädde

Gör så här:

  1. Rör ihop smör, florsocker, vaniljfrön och salt. Rör ner ägget.
  2. Tillsätt mjölsorterna och nyp snabbt ihop till en deg.
  3. Packa in i plastfolie, låt vila i kylen 1 timme.
  4. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform, ca 24 cm i diameter.
  5. Pricka botten med gaffel och skär bort överflödig deg på kanterna. Sätt i frysen 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 180°.
  7. Lägg bakplåtspapper i pajbotten och häll över baktyngder eller torkade ärter.
  8. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  9. Ta ut, avlägsna baktyngderna och grädda ytterligare 10 minuter.
  10. Låt svalna på galler. Ta pajskalet ur formen när den svalnat helt.
  11. Hacka chokladen grovt och lägg i skål.
  12. Värm upp grädde och honung tills det nästan kokar.
  13. Häll det över chokladen, lite i taget, och rör om till en slät smet. Krydda med salt.
  14. Fördela chokladsmeten på pajbotten och sätt i kylen i minst 3 timmar.
  15. Värm ugnen till 200°.
  16. Skölj fikon och plommon, kärna ur plommonen.
  17. Skär allt i klyftor. Lägg i ugnssäker form, strö över farinsocker.
  18. Baka i ugnen i ca 15 minuter tills de är mjuka.
  19. Låt svalna och lägg upp på pajen, ringla över saften som samlats i formen.
  20. Strö över hackade pistaschmandlar och servera med vaniljglass eller vispgrädde.
Recept på chokladtarte med bakade plommon.
Chokladtarte med bakade plommon.

Av: Stine Christiansen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

4 underbara recept för chokladälskaren

Lyxig s’morestårta med choklad, maräng och digestivekex

Annons