Lyxig chokladtarte med bakade plommon
08 nov, 2019
AvRedaktionen
Dags att lyxa till det! Denna chokladtarte är en smaskig efterrätt som toppas med både plommon och fikon.
Annons
10–12 bitar
Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1/2 vaniljstång, urskrapade frön
1 krm salt
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
Chokladganache:
250 g mörk choklad
3 1/2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
1 krm salt
Bakade plommon och fikon:
3 färska fikon
3 röda plommon
1 dl farinsocker
Till servering:
1 msk osaltade pistaschmandlar
Vaniljglass eller vispgrädde
Gör så här:
- Rör ihop smör, florsocker, vaniljfrön och salt. Rör ner ägget.
- Tillsätt mjölsorterna och nyp snabbt ihop till en deg.
- Packa in i plastfolie, låt vila i kylen 1 timme.
- Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform, ca 24 cm i diameter.
- Pricka botten med gaffel och skär bort överflödig deg på kanterna. Sätt i frysen 1 timme.
- Sätt ugnen på 180°.
- Lägg bakplåtspapper i pajbotten och häll över baktyngder eller torkade ärter.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
- Ta ut, avlägsna baktyngderna och grädda ytterligare 10 minuter.
- Låt svalna på galler. Ta pajskalet ur formen när den svalnat helt.
- Hacka chokladen grovt och lägg i skål.
- Värm upp grädde och honung tills det nästan kokar.
- Häll det över chokladen, lite i taget, och rör om till en slät smet. Krydda med salt.
- Fördela chokladsmeten på pajbotten och sätt i kylen i minst 3 timmar.
- Värm ugnen till 200°.
- Skölj fikon och plommon, kärna ur plommonen.
- Skär allt i klyftor. Lägg i ugnssäker form, strö över farinsocker.
- Baka i ugnen i ca 15 minuter tills de är mjuka.
- Låt svalna och lägg upp på pajen, ringla över saften som samlats i formen.
- Strö över hackade pistaschmandlar och servera med vaniljglass eller vispgrädde.
Av: Stine Christiansen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons