Lyxig crème brulée med apelsinblomsvatten
15 okt, 2019
AvRedaktionen
Lyxig efterrätt när den är som bäst! Crème brulée är en tidlös klassiker. Denna variant med apelsinblomsvatten är extra uppfriskande och god.
Annons
6 portioner
Du behöver:
1 vaniljstång
3 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl standardmjölk
2 msk apelsinblomsvatten
5 äggulor
6 msk strösocker
Smör, till formarna
Till servering:
Rörsocker
Gör så här:
- Värm ugnen till 90°.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Lägg ner i en kastrull med grädde och mjölk. Låt koka upp och lyft ur vaniljstången.
- Ta från värmen och tillsätt apelsinblomsvatten.
- Vispa äggulor och socker luftigt.
- Häll den varma grädden i en tunn stråle ner i äggsmeten. Rör hela tiden försiktigt med en slickepott.
- Smöra sex små skålar. Fyll dem med kräm och låt svalna lite.
- Grädda mitt i ugnen, ca 1 timme. Krämen ska vara fast i kanterna och lös inåt mitten.
- Låt stå kallt fram till servering.
- Strö rörsocker över varje portion och bränn sockret med en gasolbrännare till en karamell. Servera genast.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
Annons