Lyxig helgmeny av Ebba och Emilia
Ebba Kleberg von Sydow
Ålder: 37 år.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Familj: Man och tre barn.
Gör: Journalist, programledare och författare.
Aktuell: Med Säker stil- podden, samt med kommande bokprojekt och tv-program.
Emilia de Poret
Ålder: 41 år.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Familj: Man och två barn.
Gör: Trendexpert, modeskribent och bloggare på Elle.se.
Aktuell: Med Säker stil- podden, samt flera mode- projekt, bland annat ett skosamarbete för Flattered.
Tjejlunch för att fira Säker stil
Vi befinner oss i Ebbas stora ljusa våning i centrala Stockholm, där de båda håller på att duka upp och tillaga en härlig lunch. Det märks att de är ett tajt och samspelt team som konstant pepprar varandra med frågor och ger snabba tvärsäkra svar tillbaka: Vilket armband? Det högra. Chiliflagor på hummusen? Ja. Vit eller rosa duk överst? Rosa.
– Vi har tänkt i en evighet att vi vill göra en tjejlunch för att fira allt vi gjort med Säker stil tillsammans med våra väninnor. Och nu blir det äntligen av! berättar tjejerna
Allt går att förbereda dagen innan
Tjejerna rör sig vant runt i Ebbas kök. Emilia inspekterar blommorna, några pioner håller inte måttet. De andra sätts i små låga vaser på bordet. Ebba dekorerar salladen med rödbetsskott, Emilia skär upp brödet. I övrigt är det mesta faktiskt redan färdigt.
– Eftersom vi vill hinna prata med gästerna, inte bara stå i köket, så ville vi göra en blixtsnabb, enkel lunch där allt går att förbereda, faktiskt redan dagen innan. Det enda du behöver göra samma dag är att göra salladen, lägga upp kycklingen och fyllningen till marängerna, förklarar Ebba.
Populära och efterfrågade recept
Några av recepten tjejerna bjuder på i dag kommer från kokböckerna som Ebba gjort tillsammans med sin syster Amy, nämligen Sommar med systrarna von Sydow och Fest med systrarna von Sydow.
– Just kycklingen med örtsås är ett av de mest efterfrågade recepten vi har, alla älskar den, säger Ebba.
Koppling mellan mode och dukning
Det finns en uppenbar koppling mellan deras intresse och kunskap för mode och hur de arrangerar maten och dukar bordet.
– Ja, att vi båda har en passion för vackra dukningar, att ordna fest och fixa fint hemma är nog inget sammanträffande. Det är spännande hur mycket likheter som finns mellan stil för bordet och för garderoben, konstaterar Emilia.
Ebba öppnar köksskåpet och plockar fram champagne-coupeglasen, Emilia hämtar en vacker silverbricka att ställa dem på. Snart plingar den första gästen på dörren.
FÖRRÄTT:
Sallad med jordgubbar, getost och valnötter
Getost och jordgubbar är en mycket god kombination, även i en sallad. Passar som tillbehör, men även ensam som en förrätt med ett gott bröd till.
Till receptet >>
TILLBEHÖR:
Grön hummus och getostkräm med honung
Två goda röror som passar både till bröd och att dippa grönsaker i: en grön och supergod hummus med ärtor och en läcker getostkräm med honung.
Till receptet >>
HUVUDRÄTT:
Rimmad kyckling med örtsås
Rimmad kyckling med örtsås är den ultimata bjudrätten eftersom den går att göra i förväg. Lagen gör kycklingen extra saftig och örtsåsen ger smak av vår.
Till receptet >>
EFTERRÄTT:
Trippel chokladtårta
En god chokladtårta, med bottnar gjorda på mördeg – så den blir som en enda stor och lyxig kaka. Dekorera med jordgubbar, citronzest och ätbara blommor.
Till receptet >>
Styling:
Ebba har på sig blus och kjol från H&M, armband från Efva Attling, silverskor från Jimmy Choo. Emilia har på sig spetstopp, ett garderobsfynd, byxa från Maison Margiela, pumps från Prada, armband från Céline, ring från Märta Larsson.
Missa inte: Ebba och Emilias bästa dukningstips
Text: Jenny Norberg
Foto: Jacob Fridholm
Stylist: Camilla Pèrez
Hår och makeup: Nora Kourki
Recept: Ebba von Sydow, Emilia de Poret samt från böckerna Fest hos systrarna Sydow och Sommar med systrarna von Sydow