Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lyxig helgmeny med kräftröra, panerad torsk och äppelgalette

21 jul, 2020
AvRedaktionen
recept trerättersmeny
Lyxlagad sensommarmeny med fantastiska smaker – dessutom enkel att göra och snyggt serverad!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kräft- och graperöra

Krämig kräftröra.

Använd säsongens vinbär för att ge syra och textur till den här krämiga röran.

4 portioner

100 g vinbär

1 grapefrukt

1 pomelo

2 msk crème fraiche

1 msk majonnäs

1/2 tsk senap

1 tsk tomatpuré

1/4 tsk paprikapulver

300 g kräftstjärtar

1 msk hackad körvel

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

rostat bröd

Gör så här:

  1. Skölj vinbären.
  2. Skala och filea citrusfrukterna, skär filéerna i bitar och låt rinna av i en sil.
  3. Rör ihop crème fraiche med majonnäs, senap, tomatpuré och paprikapulver.
  4. Vänd ner hackade kräftstjärtar, vinbär, citrusfiléer och hackad körvel.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med rostat bröd.

Quinoa- och bulgurpanerad torsk i citron- smörsky

Recept torsk
Quinoapanerad torsk med morötter.

Fin fisk med knaprigt hölje, supergott!

Annons

4 portioner

30 g quinoa

30 g bulgur

800 g torskrygg

Salt och nymalen svartpeppar

2 msk citronsaft

50 g smör

300 g persiljerötter

400 g morötter

Till servering:

Dill

Krasse

Gör så här:

  1. Koka quinoa och bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Dela torskfiléerna i mindre bitar och lägg i ugnsfast form.
  3. Krydda med salt och peppar och citronsaft.
  4. Lägg quinoa och bulgur ovanpå fisken och tryck fast det med fingrarna.
  5. Hyvla över smör och baka fisken i ugnen på 200° i cirka 15 minuter tills den är genomkokt.
  6. Koka under tiden skrubbade persiljerötter och morötter al dente i lättsaltat vatten.
  7. Fördela rotfrukterna på tallrikar.
  8. Lägg på fiskbitarna och skeda över smörskyn som blivit i formen.
  9. Dekorera med dill och krasse och servera.

Äppelgalette med pekannötter

Recept äppelpaj
Frasig äppelgalette med smördeg.

Snabblagat, frasigt och gott med säsongens äpplen. Välj gärna en sort som har fint rosa fruktkött.

4 portioner

3 äpplen

4 ark tinade smördegsplattor

1/2 tsk malen kanel

1/2 dl strösocker

30 g pekannötter

Fyllning:

200 g mandelmassa

1 msk strösocker

1 ägg

Till servering:

Florsocker

Vaniljglass

Gör så här:

  1. Blanda mandelmassa och strösocker, tillsätt ägget och rör om till en slät smet.
  2. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Sätt ugnen på 180°.
  3. Lägg smördegsplattorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga dem med en gaffel.
  4. Bred på ett tunt lager med mandelfyllningen.
  5. Lägg på de skivade äpplena i ett snyggt mönster i mitten, lämna cirka 1 cm runt kanten.
  6. Strö över kanel, strösocker och krossade pekannötter, vik över kanten.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills kanterna får gyllene färg.
  8. Låt svalna något och pudra över florsocker, servera med vaniljglass.

 

Av: Julie Hey

Foto: Betina Hastoft

 

LÄS MER:

Lyxig helgmeny med parmesanflarn, oxfilé och äppelpaj

Lyxig helgmeny med getostsnittar, viltfärs och svamp

Lyxig helgmeny med ricotta, svamppasta och choklad

Annons