Lyxig helgmeny med nötpanerad brie, kycklingwraps och radiokaka
Brieost med nöttäcke
Läcker inledning eller avslut på en härlig måltid.
10 bitar
1 ekologisk apelsin
¾ dl hasselnöts- eller mandelspån
½ tsk strösocker
200 g brie
Till servering
Lönnsirap eller flytande honung
Surdegsbaguette
Gör så här:
- Finriv skalet av halva apelsinen över en liten stekpanna.
- Tillsätt nötspån och socker och stek tills nötterna blir gyllene och sockret karamelliseras.
Låt nötterna svalna och hacka sedan grovt.
- Skär bort kanten på osten och skär i mindre bitar.
- Vänd bitarna i nötter och servera med lönnsirap eller flytande honung samt bitar av surdegsbaguette.
Kycklingwraps med hummus
Milda smaker i rulle. Lägg gärna till koriander eller annan färsk ört om du vill ha lite mer smak.
4 portioner
150 g kycklingfilé
Olivolja, till stekning
Salt och svartpeppar
70 g färsk spenat
100 g morötter
100 g paprika
50 g sparrisbroccoli
snabbpicklad rödkål
125 g färsk rödkål
1 nypa havssalt
1/2 cm färsk ingefära
1/4 apelsin, rivet skal och saft
1 msk äppelcidervinäger
1/2 msk honung
Till servering
2 stora majstortillor
75 g hummus
Gör så här:
- Strimla rödkålen, blanda med salt och lägg i press under en tallrik med tyngder. Riv ingefäran och riv skal och pressa saft från apelsinen. Häll av vätskan från kålen, blanda med ingefära, apelsinskal, -saft, äppelcidervinäger och honung. Låt stå i kylen minst 30 minuter, gärna längre.
- Skär kycklingen i strimlor och stek i olja, krydda med salt och peppar.
- Skölj och torka av spenaten. Skär morötterna i stavar, paprikan i strimlor och dela broccolin i mindre bitar.
Värm tortillabröden så de mjuknar och blir enklare att rulla. Bred på hummus och fyll på med grönsaker och kyckling.
- Rulla ihop till täta rullar. Skär rullarna i mindre bitar och servera.
Stekt torskrygg med vinblancherat höstgrönt
Torskrygg med gott sällskap.
4 portioner
1–2 fänkålsstånd
2 schalottenlökar
600 g mangold
4 dl vitt vin
Salt och svartpeppar
800 g torskrygg
30 g smör
1 ekologisk citron
Garnering
1 stor näve bladpersilja
1 näve färsk dill
20 saltade mandlar
Till servering
Bröd
Gör så här:
- Ansa fänkålen och skiva fint. Skala och hacka lökarna. Ansa mangolden och skär i mindre bitar.
- Koka upp vin i en kastrull och blanchera fänkål och lök däri. Tillsätt mangold och låt den ånga upp och mjukna i 2 minuter. Salta och peppra.
- Stek fisken i smör med skinnsidan nedåt. Riv citronskalet fint över fisken och smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Stek tills köttet vitnar och blir fast i konsistensen.
- Servera fisken på en bädd av fänkål, lök och mangold. Strö rikligt med persilja, dill och grovt hackade mandlar över. Servera med gott bröd till.
Radiokaka med nougat och kaffe
Klassiker i lyxig tappning.
8 portioner
½ vaniljstång
1 knapp dl (90 g) strösocker
2 ½ dl (150 g) vetemjöl
1 dl (60 g) fullkornsdinkel
½ tsk stött kardemumma
½ tsk malen kanel
1 knivsudd salt
100 g smör
4 msk kallt vatten
chokladmassa
200 g smör
250 g mörk choklad
150 g mjuk nougat
1 tsk snabbkaffepulver
½ tsk flingsalt
1 dl (75 g) florsocker
4 äggulor
honungsrostade pekannötter
50 g pekannötter
1 msk flytande honung
¼ tsk flingsalt
Gör så här:
- Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda dem med lite av sockret. Blanda vetemjöl, dinkel, socker, vanilj, kardemumma, kanel och salt i en bunke.
- Tärna smöret och smula ner i mjölblandningen med fingrarna. Tillsätt kallt vatten och samla snabbt ihop till en deg.
Värm ugnen till 175°. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ½ cm tjocklek. Skär ut fyrkanter, 8 x 5 cm, eller mått som passar ihop med en avlång kakform.
- Fördela degbitarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Pricka med en gaffel och grädda dem lätt gyllene i ugnen,ca 12 minuter. Låt svalna på ugnsgaller och förvara i lufttät behållare fram till servering.
- Smält smöret till choklad-massan på svag värme. Hacka choklad och nougat grovt och lägg i en stor skål. Ta kastrullen från värmen och rör ner kaffepulvret. Häll det varma kaffesmöret över choklad- och nougathacket. Rör tills allt smält ihop. Krydda med flingsalt. Rör ner florsocker och äggulor så massan blir blank och glatt.
- Klä en avlång form, ca 25 x 10 cm med plastfolie. Bred ett lager choklad i botten. Lägg på ett lager kex, bred ännu ett lager kräm över och fortsätt på samma vis i 3–4 lager. Avsluta med choklad. Låt stå kallt och stelna i minst 6 timmar.
- Rosta pekannötterna med honung i en stekpanna. Krydda med flingsalt.
- Vid servering: Ta ut kakan 10 minuter före servering och vänd ut den ur formen med botten uppåt. Lägg på ett fat, garnera med honungsrostade pekannötter, och servera i tjocka skivor.
Av Julie Hey, Gitte Heidi Rasmussen
Foto Betina Hastoft
LÄS MER:
Lyxig helgmeny med kräftröra, panerad torsk och äppelgalette
Lyxig helgmeny med ricotta, svamppasta och choklad
Lyxig helgmeny med getostsnittar, viltfärs och svamp