Helgmeny med tomatcheesecake, inbakad oxfilé och citronmousse
cheesecake med färskost och tomat
Cheesecakebotten-tekniken kan användas till annat än söta bakverk, testa dessa frasiga härligheter med färskost och tomat-topping!
4 portioner
25 g smör
100 g Tuc-kex eller andra spröda och salta kex
topping
200 g färskost
1 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad bredbladig persilja
300 g körsbärstomater, gärna i olika färger
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar
1 näve krasse
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull på låg värme och blanda ner de krossade kexen.
- Fördela blandningen i 4 små pajformar med löstagbar botten, klädda med bakplåtspapper. Pressa ut kexblandningen jämnt på botten och upp på kanterna.
- Ställ kallt tills de stelnat.
- Rör ihop färskost med finhackad gräslök och persilja. Skär tomaterna i skivor, blanda runt med olivolja, balsamvinäger och salt och peppar.
- Ta försiktigt ut bottnarna ur formarna och lägg dem på 4 tallrikar. Bred försiktigt ut färskosten ovanpå, toppa med tomater och dekorera med krasse.
- Servera genast.
Beef Wellington med svamp och balsamicoglaze
En riktig klassiker där köttet blir otroligt mört och saftigt eftersom det är inbakat.
4 portioner
500 g oxfilé
2 msk smör
1 msk honungssenap
salt och peppar
250 g skogschampinjoner
1 tsk tryffelolja
70 g lufttorkad skinka
280 g pizzadeg
1 ägg, till pensling
till servering
150 g shiitakesvamp
150 g karljohanssvamp
3 tsk smör, till stekning
3 msk balsamicosirap
1 näve körvel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Putsa oxfilén och bryn den i smör runtomkring till fin färg. Bred på honungssenap och krydda med salt och peppar. Skär champinjonerna i bitar och stek dem gyllene i smör i 3–4 minuter, tillsätt tryffelolja mot slutet. Krydda dem med salt och peppar.
- Lägg ut skinkan på plastfolie, så den matchar storleken på oxfilén. Lägg oxfilén på mitten av skinkan och fördela champinjonerna på resterande skinka. Rulla ihop plastfolien runt köttet till ett hårt paket.
- Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper. Ta försiktigt bort plastfolien från det inrullade köttet och lägg det mitt på pizzadegen. Pensla kanterna på degen med uppvispat ägg, och rulla in köttet tajt i degen. Se till att skarven på degen hamnar underst. Pensla resten av degen med uppvispat ägg.
- Grädda i ugnen i cirka 20 minuter, ta ut och låt vila 10 minuter innan du skär upp den i skivor.
- Skär under tiden svampen i mindre bitar och stek gyllene i smör. Salta och peppra.
- Ringla ut balsamicosirap på en tallrik, lägg på köttet och toppa med stekt svamp och körvel.
Gräddig citronmousse
Syrlig och len på en och samma gång. Servera med frasiga marängtoppar för att få skön kontrast i munnen.
4–6 portioner
1 citron
1 lime
2 dl vatten
2 msk maizena majsstärkelse
3 ägg
1 ½ dl socker
1 msk smör
citrussocker
3 msk socker
½ citron, rivet skal
½ lime, rivet skal
till servering
marängtoppar
rivet lime- och citronskal
Gör så här:
- Riv skalet på citronen och limen och ställ åt sidan. Pressa saften från båda frukterna i en kastrull, tillsätt vatten och maizena och rör ut det tills allt är väl blandat.
- Dela äggen i gulor och vitor. Häll gulorna i kastrullen. Tillsätt sockret och värm till kokpunkten under ständig omrörning tills det tjocknar. Tillsätt smör och 2/3 av de rivna citrusskalen, låt svalna.
- Vispa äggvitorna styva och vänd ner i den kalla citronkrämen. Fördela moussen i glas och låt stå i kylen minst 1 timme. Mortla socker och rivet citrusskal till citrussockret. Garnera moussen med små maränger och citrussocker, servera genast.
Av Gitte Heidi Rasmussen Foto Betina Hastoft
Läs mer: