6 lyxiga snittar till mingelfesten
1. Minipapadums med räkor
20 st
Tid: 20 minuter
Hittar du inte papadums kan du använda små miniriskakor.
Du behöver:
1 msk mango chutney (hackad)
3 cm gurka (skalad, urkärnad och hackad)
2 msk grekisk yoghurt
salt och peppar
20 minipapadums eller riskakor
200 g räkor (skalade)
1 tsk kumminfrön (rostade)
Gör så här:
Blanda chutney, gurka och yoghurt. Salta och peppra. Klicka upp på papadums, toppa med räkor och strö över kumminfrön
2. Fikon- och getostpuffar
16 st
Tid: 30 minuter
Enkla att göra och ljuvliga i smaken.
Du behöver:
1 ark smördeg
1 ägg (vispat)
100 g getostrulle
4 fikon (i kvartar)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Stansa ut rundlar i smördegen (cirka 4 cm i diameter) och lägg på ett bakplåtspapper. Pensla med ägg och lägg på en bit getost och tryck ner en fikonskiva i osten. Grädda i ugnen i cirka 15–20 minuter tills de är gyllene och frasiga.
3. Krabbcrostini
15 st
Tid: 15 minuter
Det går bra att förbereda röran innan, men lägg inte på den på brödet förrän strax innan servering, annars blir brödet för mjukt.
Du behöver:
100 g krabbkött på burk
salt och vitpeppar
2 msk citronsaft
1 schalottenlök (finhackad)
1 näve persilja (hackad)
1 röd chili (urkärnad och finhackad)
1 msk kapris
3 msk majonnäs
15 bitar crostini
Gör så här:
Blanda krabban med alla ingredienser utom crostinin. Lägg en klick på en crostini.
4. Filodegspajer med pancetta
24 st
Tid: 40 minuter
Frasiga och alldeles fantastiska!
Du behöver:
70 g pancetta eller bacon (tärnad)
4 salladslökar (hackade)
4 ägg (uppvispade)
25 g parmesan (finriven)
salt och svartpeppar
25 g smält smör
3 ark filodeg (skuren i 8 cm stora fyrkanter)
Gör så här:
Sätt ugnen på 190°. Fräs pancettan i en stekpanna tills den är knaprig. Låt pancettan rinna av på hushållpapper. Stek löken mjuk i pancettafettet. Lägg pancetta och lök i en skål tillsammans med uppvispade ägg och parmesan. Salta och peppra och blanda väl. Pensla 24 hål i muffinsbleck eller använd 24 muffinsformar med smör. Lägg 3 eller 4 bitar filodeg omlott i formen, pensla med smör och tryck ner i formen. Fyll med äggsmeten och grädda i 15–20 minuter tills de är gyllene och äggsmeten har stannat.
5. Kryddig falafel med myntayoghurt
20 st
Tid: 45 minuter
Dessa går bra att göra i förväg och sedan värma upp innan servering.
Du behöver:
1 burk kikärter (à 400 g)
80 g färsk spenat (hackad)
1 gul lök (hackad)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 näve färsk koriander
6 msk mjöl
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1/2 tsk chilipulver
1 tsk salt
frityrolja
1 näve mynta
olivolja
4 msk naturell yoghurt
Gör så här:
Spola kikärterna och låt rinna av. Lägg dem tillsammans med spenat i en matberedare, tillsätt lök, vitlök, koriander, mjöl och kryddor. Mixa och forma smeten till 20 kakor. Hetta upp 2 cm frityrolja i en stor kastrull, fritera falafeln i 5–6 min tills de är gyllene. Mixa mynta och olivolja, droppvis, med en stavmixer tills du får en fin myntaolja. Ringla ner i yoghurten och servera tillsammans med falafeln.
6. Rispappersrullar med anka och mango
10 st
Tid: 40 minuter
Du behöver:
12 ark rispapper
1 stekt ankbröst (strimlat)
1 mango (skalad och strimlad)
1 näve mynta
1 näve koriander
1/2 rödlök (strimlad)
Dippsås:
1 röd chili (urkärnad och finhackad)
1 vitlöksklyfta (pressad)
5 msk farinsocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad lime
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till dippen tills sockret löst sig. Låt stå kallt i 30 minuter.
Häll kokande vatten i en skål, doppa sedan 1 rispapper och låt svälla i cirka 30 sekunder. Låt rinna av.
Lägg på några skivor anka, mango, örter och lök i mitten av cirkeln. Vik ihop till en tajt rulle. Gör samma sak med de övriga arken. Servera med dippsåsen.