Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

6 lyxiga snittar till mingelfesten

06 dec, 2018
AvRedaktionen
Lyxiga snittar till mingelfesten.
December är verkligen festernas tid med adventsmingel, jul och nyår. Här är en extra lyxig mingelmeny för dig som vill bjuda på det lilla extra!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Minipapadums med räkor

20 st

Tid: 20 minuter

Hittar du inte papadums kan du använda små miniriskakor.

Du behöver:

1 msk mango chutney (hackad)

3 cm gurka (skalad, urkärnad och hackad)

2 msk grekisk yoghurt

salt och peppar

20 minipapadums eller riskakor

200 g räkor (skalade)

1 tsk kumminfrön (rostade)

Gör så här:

Blanda chutney, gurka och yoghurt. Salta och peppra. Klicka upp på papadums, toppa med räkor och strö över kumminfrön

2. Fikon- och getostpuffar

16 st

Tid: 30 minuter

Enkla att göra och ljuvliga i smaken.

Du behöver:

1 ark smördeg

1 ägg (vispat)

100 g getostrulle

4 fikon (i kvartar)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Stansa ut rundlar i smördegen (cirka 4 cm i diameter) och lägg på ett bakplåtspapper. Pensla med ägg och lägg på en bit getost och tryck ner en fikonskiva i osten. Grädda i ugnen i cirka 15–20 minuter tills de är gyllene och frasiga.

3. Krabbcrostini

15 st

Tid: 15 minuter

Det går bra att förbereda röran innan, men lägg inte på den på brödet förrän strax innan servering, annars blir brödet för mjukt.

Annons

Du behöver:

100 g krabbkött på burk

salt och vitpeppar

2 msk citronsaft

1 schalottenlök (finhackad)

1 näve persilja (hackad)

1 röd chili (urkärnad och finhackad)

1 msk kapris

3 msk majonnäs

15 bitar crostini

Gör så här:

Blanda krabban med alla ingredienser utom crostinin. Lägg en klick på en crostini.

4. Filodegspajer med pancetta

24 st

Tid: 40 minuter

Frasiga och alldeles fantastiska!

Du behöver:

70 g pancetta eller bacon (tärnad)

4 salladslökar (hackade)

4 ägg (uppvispade)

25 g parmesan (finriven)

salt och svartpeppar

25 g smält smör

3 ark filodeg (skuren i 8 cm stora fyrkanter)

Gör så här:

Sätt ugnen på 190°. Fräs pancettan i en stekpanna tills den är knaprig. Låt pancettan rinna av på hushållpapper. Stek löken mjuk i pancettafettet. Lägg pancetta och lök i en skål tillsammans med uppvispade ägg och parmesan. Salta och peppra och blanda väl. Pensla 24 hål i muffinsbleck eller använd 24 muffinsformar med smör. Lägg 3 eller 4 bitar filodeg omlott i formen, pensla med smör och tryck ner i formen. Fyll med äggsmeten och grädda i 15–20 minuter tills de är gyllene och äggsmeten har stannat.

Annons

5. Kryddig falafel med myntayoghurt

20 st

Tid: 45 minuter

Dessa går bra att göra i förväg och sedan värma upp innan servering.

Du behöver:

1 burk kikärter (à 400 g)

80 g färsk spenat (hackad)

1 gul lök (hackad)

1 vitlöksklyfta (finhackad)

1 näve färsk koriander

6 msk mjöl

1 tsk spiskummin

1 tsk malen koriander

1/2 tsk chilipulver

1 tsk salt

frityrolja

1 näve mynta

olivolja

4 msk naturell yoghurt

Gör så här:

Spola kikärterna och låt rinna av. Lägg dem tillsammans med spenat i en matberedare, tillsätt lök, vitlök, koriander, mjöl och kryddor. Mixa och forma smeten till 20 kakor. Hetta upp 2 cm frityrolja i en stor kastrull, fritera falafeln i 5–6 min tills de är gyllene. Mixa mynta och olivolja, droppvis, med en stavmixer tills du får en fin mynta­olja. Ringla ner i yoghurten och servera tillsammans med falafeln.

6. Rispappersrullar med anka och mango

10 st

Tid: 40 minuter

Du behöver:

12 ark rispapper

Annons

1 stekt ankbröst (strimlat)

1 mango (skalad och strimlad)

1 näve mynta

1 näve koriander

1/2 rödlök (strimlad)

Dippsås:

1 röd chili (urkärnad och finhackad)

1 vitlöksklyfta (pressad)

5 msk farinsocker

1/2 dl kokande vatten

1/2 dl fisksås

1 dl färskpressad lime

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till dippen tills sockret löst sig. Låt stå kallt i 30 minuter.

Häll kokande vatten i en skål, doppa sedan 1 rispapper och låt svälla i cirka 30 sekunder. Låt rinna av.

Lägg på några skivor anka, mango, örter och lök i mitten av cirkeln. Vik ihop till en tajt rulle. Gör samma sak med de övriga arken. Servera med dippsåsen.

Lyxig mingelmeny.
Lyxig mingelmeny.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons