Lyxig pekanpaj med choklad
15 sep, 2019
AvRedaktionen
Rik, läcker och alldeles oemoståndlig. Den här pekanpajen har dessutom lite lönnsirap i fyllningen för en extra härlig, amerikansk touch!
Annons
8 portioner
Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
6 msk florsocker
1 knivsudd salt
1 ägg
4 msk mandelmjöl
3 dl vetemjöl
Fyllning:
85 g mörk choklad
85 g smör
4 ägg
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 msk vetemjöl
1 1/3 dl lönnsirap
1/2 tsk salt
200 g pekan- eller valnötter
Garnering:
1 msk florsocker
Till servering:
God vaniljglass
Gör så här:
- Rör ihop det mjuka smöret med florsocker och salt. Rör ner ägget.
- Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl och vänd försiktigt ihop med en sked utan att röra för mycket.
- Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Smöra en kakform, ca 24 cm i diameter och klä den med deg. Låt stå kallt i frysen 1 timme.
- Värm ugnen till 180°. Smält ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme. Ta från värmen, låt svalna.
- Vispa ihop ägg, farinsocker, vaniljsocker, kakao, vetemjöl, lönnsirap och salt i en skål.
- Rör ner det avsvalnade chokladsmöret, blanda väl.
- Hacka hälften av pekannötterna grovt och rör ner i smeten. Fyll pajskalet.
- Garnera med resterande pekannötter och baka i ugn 25–40 minuter.
- Lägg aluminiumfolie över om kakan får för mycket färg.
- Låt svalna helt. Sikta florsocker över och servera med god vaniljglass.
Av: Julie Hey, Camilla Biesbjerg Markussen, Emma Martiny
Foto: Betina Hastoft, Inge Skovdal
Annons