Lyxig plockmat till förrätt, varmrätt & dessert
Spenatblinier med rom, limekräm och rödlök
Små eleganta godsaker som gästerna plockar ihop själva.
4 portioner
25 g färsk babyspenat
2 ägg
1 dl crème fraiche
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
smör, till stekning
limekräm
2 dl crème fraiche
1 tsk flytande honung
½ lime
salt och nymalen svartpeppar
till servering
1 rödlök
1 knippe gräslök
1 kartong krasse
150 g valfri rom
Gör så här:
- Skölj spenaten, låt rinna av. Mixa spenat, ägg och crème fraiche med stavmixer. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt och mixa ihop degen.
- Hetta upp en stekpanna eller blinilagg med smör och stek 24 små blinier. Låt svalna något.
- Rör ihop crème fraiche med honung samt finrivet skal och saft från limen. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål.
- Finhacka rödlök, gräslök och krasse, lägg upp i små skålar. Skeda upp rommen i en skål.
- Servera allt på en bricka och låt gästerna ta för sig.
Lyxtacos med pulled pork och het tomatsalsa
Lyxa till tacosen med långkokt pulled pork och goda tillbehör.
4 portioner
1 kg fläskkarré
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk torkad oregano
salt och nymalen svartpeppar
1 msk smör, till stekning
1 msk olivolja, till stekning
2 gula lökar
1 flaska öl
3 dl grönsaksbuljong
tomatsalsa
800 g tomater
1 tsk salt
1 rödlök
1 färsk röd chili
1 handfull slätbladig persilja
1 msk olivolja
1 lime
salt och svartpeppar
till servering
2 avokador
2 knippen salladslök
1 näve färsk koriander
2 lime
8 majstortillas
2 dl crème fraiche
Gör så här:
- Putsa köttet och klappa torrt. Rör ihop kryddorna i en skål och vänd runt köttet i dem.
- Bryn köttet på alla sidor i en tjockbottnad gryta med smör och olja. Lyft ur köttet. Skala och hacka lökarna och fräs dem i grytan tills de är genomskinliga och mjuka. Lägg tillbaka köttet, häll i öl, tillsätt buljong tills köttet är helt täckt. Lägg på locket och låt småsjuda i 1 ½ timme eller tills köttet är färdigt.
- Ta upp köttet och dra isär det med gaffel.
- Skölj tomaterna, tärna dem och lägg i en sil. Strö över salt och låt rinna av i 10 minuter. Skaka silen då och då för att få bort så mycket vätska som möjligt.
- Skala rödlöken, finhacka. Skölj och finhacka chilin. Skölj och hacka persiljan. Blanda tomaterna, rödlöken, chilin och persilja i en skål. Vänd ner olivoljan och limesaft med salt och peppar.
- Halvera avokadon, ta ur kärnan och skiva köttet. Skölj och finhacka salladslöken. Plocka koriander och skär lime i båtar. Lägg upp allt i skålar och servera med varma majstortillas och crème fraiche.
Hemgjord vaniljglass med karamellpopcorn och chokladsås
Att göra egen glass är värt besväret! Servera med goda tillbehör.
4 portioner
1 vaniljstång
4 äggulor
1 dl socker
1 nypa salt
5 dl vispgrädde
karamellpopcorn
60 g popcornkärnor
1 ½ msk matlagningsolja
½ tsk salt
50 g smör
1 dl socker
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
chokladsås
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
½ tsk flingsalt
till servering
125 g blåbär
100 g kakor
100 g chokladknappar
50 g salta jordnötter
4 msk frystorkade hallon
Gör så här:
- Snitta och skrapa ur vaniljstången. Vispa äggulor, socker, vaniljfrön och salt luftigt med elvisp.
- Vispa upp grädden i en annan skål och vänd ner den i äggmassan. Lägg i en frystålig form och frys in i minst 6 timmar, gärna över natten.
- Poppa popcornen i oljan, tillsätt salt och rör om. Låt svalna.
- Koka upp smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull till en gyllene karamell. Ta från värmen och tillsätt bakpulver medan du rör om kraftigt. Vänd ner hälften av popcornen och rör om, vänd ner resten och rör om tills alla popcorn är täckta av karamell. Häll ut på bakplåtspapper och låt stelna.
- Hacka chokladen grovt. Smält choklad och grädde i en kastrull tills såsen är tjock och blank. Smaka av med flingsalt och håll varmt till servering.
- Servera glassen tillsammans med alla tillbehör.
Av Camilla Biesbjerg Markussen Foto Betina Hastoft
LÄS MER: