Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lyxig plockmat till förrätt, varmrätt & dessert

28 dec, 2020
AvJenny Norberg
En kväll fylld av godsaker, där gästerna plockar ihop sina egna favoriter. Lägg upp i små skålar och servera allt på fat. Middagssuccé!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Spenatblinier med rom, limekräm och rödlök

Spenatblinier

Små eleganta godsaker som gästerna plockar ihop själva.

4 portioner

25 g färsk babyspenat

2 ägg

1 dl crème fraiche

1 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk salt

smör, till stekning

limekräm

2 dl crème fraiche

1 tsk flytande honung

½ lime

salt och nymalen svartpeppar

till servering

1 rödlök

1 knippe gräslök

1 kartong krasse

150 g valfri rom

Gör så här:

  1. Skölj spenaten, låt rinna av. Mixa spenat, ägg och crème fraiche med stavmixer. Tillsätt mjöl, bak­pulver och salt och mixa ihop degen.
  2. Hetta upp en stekpanna eller blinilagg med smör och stek 24 små blinier. Låt svalna något.
  3. Rör ihop crème fraiche med honung samt finrivet skal och saft från limen. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål.
  4. Finhacka rödlök, gräslök och krasse, lägg upp i små skålar. Skeda upp rommen i en skål.
  5. Servera allt på en bricka och låt gästerna ta för sig.

Lyxtacos med pulled pork och het tomatsalsa

tacos med pulled pork

Lyxa till tacosen med långkokt pulled pork och goda tillbehör.

Annons

4 portioner

1 kg fläskkarré

2 tsk rökt paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk malen koriander

1 tsk torkad oregano

salt och nymalen svartpeppar

1 msk smör, till stekning

1 msk olivolja, till stekning

2 gula lökar

1 flaska öl

3 dl grönsaksbuljong

tomatsalsa

800 g tomater

1 tsk salt

1 rödlök

1 färsk röd chili

1 handfull slätbladig persilja

1 msk olivolja

1 lime

salt och svartpeppar

till servering

2 avokador

2 knippen salladslök

1 näve färsk koriander

2 lime

8 majstortillas

2 dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Putsa köttet och klappa torrt. Rör ihop kryddorna i en skål och vänd runt köttet i dem.
  2. Bryn köttet på alla sidor i en tjockbottnad gryta med smör och olja. Lyft ur köttet. Skala och hacka lökarna och fräs dem i grytan tills de är genomskinliga och mjuka. Lägg tillbaka köttet, häll i öl, tillsätt buljong tills köttet är helt täckt. Lägg på locket och låt småsjuda i 1 ½ timme eller tills köttet är färdigt.
  3. Ta upp köttet och dra isär det med gaffel.
  4. Skölj tomaterna, tärna dem och lägg i en sil. Strö över salt och låt rinna av i 10 minuter. Skaka silen då och då för att få bort så mycket vätska som möjligt.
  5. Skala rödlöken, finhacka. Skölj och finhacka chilin. Skölj och hacka persiljan. Blanda tomaterna, rödlöken, chilin och persilja i en skål. Vänd ner olivoljan och limesaft med salt och peppar.
  6. Halvera avokadon, ta ur kärnan och skiva köttet. Skölj och finhacka salladslöken. Plocka koriander och skär lime i båtar. Lägg upp allt i skålar och servera med varma majstortillas och crème fraiche.

Hemgjord vaniljglass med karamellpopcorn och chokladsås

vaniljglass med tillbehör

Att göra egen glass är värt besväret! Servera med goda tillbehör.

4 portioner

1 vaniljstång

4 äggulor

1 dl socker

1 nypa salt

5 dl vispgrädde

karamellpopcorn

60 g popcornkärnor

1 ½ msk matlagningsolja

½ tsk salt

50 g smör

1 dl socker

1 nypa salt

½ tsk bakpulver

chokladsås

100 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

½ tsk flingsalt

till servering

125 g blåbär

100 g kakor

100 g chokladknappar

50 g salta jordnötter

4 msk frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Vispa äggulor, socker, vaniljfrön och salt luftigt med elvisp.
  2. Vispa upp grädden i en annan skål och vänd ner den i äggmassan. Lägg i en frystålig form och frys in i minst 6 timmar, gärna över natten.
  3. Poppa popcornen i oljan, tillsätt salt och rör om. Låt svalna.
  4. Koka upp smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull till en gyllene karamell. Ta från värmen och tillsätt bakpulver medan du rör om kraftigt. Vänd ner hälften av popcornen och rör om, vänd ner resten och rör om tills alla popcorn är täckta av karamell. Häll ut på bakplåtspapper och låt stelna.
  5. Hacka chokladen grovt. Smält choklad och grädde i en kastrull tills såsen är tjock och blank. Smaka av med flingsalt och håll varmt till servering.
  6. Servera glassen tillsammans med alla tillbehör.

Av Camilla Biesbjerg Markussen Foto Betina Hastoft

LÄS MER:

Nya tacosmaker till fredagsmyset

Tacofredag – 8 recept för alla smaker

Annons