Lyxig svamprisotto med champinjoner och ostronskivling
09 jul, 2024
AvLouisa Lorang
I vår svamprisotto har vi champinjoner och ostronskivling men välj gärna efter säsong – kantareller och portabello blir minst lika gott!
Annons
Svamprisotto
Med ostronskivling i risotton blir konsistensen otroligt härlig! Föredrar du annan svamp kan du använda t ex portabello, karljohanssvamp och kantareller.
2 portioner
Du behöver:
200 g champinjoner
200 g ostronskivling
2 msk olivolja, till stekning
Salt
1 bananschalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl risottoris
1 msk färsk timjan, hackad
½ dl vitt vin
4 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
Peppar
75 g riven parmesan
Till servering:
2 msk olivolja
Parmesan
Färsk timjan
Gör så här:
- Rensa svampen och skiva champinjonerna. Skär bort och släng den nedersta delen på ostronskivlingen och riv svampen i grova bitar.
- Stek all svamp några minuter i 1 msk olja i en traktörpanna eller tjockbottnad kastrull tills svampen får lite färg. Smaka av med salt och häll över svampen på ett fat.
- Fräs löken och vitlöken några minuter i resten av oljan. Det ska blir glansigt men inte ta färg.
- Skölj riset och häll ner det i pannan tillsammans med timjan. Tillsätt eventuellt mer olja och låt riset steka i 1–2 minuter, utan att det tar färg. Häll ner vitt vin i pannan och låt det koka bort.
- Tillsätt buljongen, lite i taget, och låt riset absorbera vätskan innan du tillsätter mer. Rör inte i pannan, vicka och snurra den försiktigt istället, så att riset inte fastnar. Fortsätt att spä med buljong tills riset är al dente. Se hela tiden till att riset inte kokar torrt.
- Smaka av risotton med salt och nymalen peppar. Vänd ner osten i risotton tillsammans med svampen och smaka av.
- Servera svamprisotton i djupa tallrikar. Ringla över lite olja och strö på nyriven parmesan. Garnera med lite timjan och servera direkt. Passar utmärkt till stekt eller grillat kött, gärna med en krispig grönsallad till.
Foto: Columbus Leth
Annons