Lyxig, vegetarisk sommarmeny – gröna recept till festen!
Späd purjo med ägg och kapris
Skönt grönt och nyskördade smaker.
4 portioner
8 små späda purjolökar
Salt
15 g smör
4 ägg
75 g cocktailkapris
Färska kryddörter, gärna bladpersilja, körvel och gräslök
Vinägrett:
1 tsk honung
1 1/2 tsk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
5 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Ansa purjolökarna.
- Fyll en traktörpanna eller bred kastrull med lock till hälften med vatten och koka upp vattnet. Tillsätt salt och smör och småkoka purjon under lock i 5 minuter. Låt rinna av och lägg på ett fat.
- Koka äggen så de får krämig gula. Skala äggen och skär dem i kvartar. Fördela äggen ovanpå purjolökarna tillsammans med cocktailkapris, grovhackade kryddörter och gräslöksblommor.
- Rör ihop ingredienserna till vinägretten och droppa över purjon före servering.
Penne all’arrabbiata
Perfekt att göra nu när tomaterna är som bäst.
4 portioner
350 g pennepasta
5 klyftor vitlök
1 färsk röd chili
4 msk olivolja, till stekning
250 g små, gärna avlånga tomater
1 msk tomatpuré
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
Färskriven parmesan
Färsk basilika
Gör så här:
- Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen. Slå av vattnet men spara 1 dl av kokvattnet.
- Skala vitlökarna och skär i tunna skivor. Kärna ur chilin och skiva tunt. Stek vitlök och chili mjuka i olja. Skölj och halvera tomaterna. Låt dem steka med i pannan och tillsätt även tomatpuré och ca 1 dl av kokvattnet från pastan.
- Småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Rör ner pastan och servera med rikligt med riven parmesan och basilikablad.
Blondie med chokladmandel
Blondie är en brownie på vit choklad. Fyll den med chokladgodis för extra guldkant!
6–8 bitar
200 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
1 ¼ dl (105 g) strösocker
2 dl (125 g) vetemjöl
150 g mandelmassa
200 g chokladnötter (t ex mandelägg från Anton Berg)
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Smält försiktigt ihop smör och vit choklad över vattenbad.
- Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Tillsätt mjöl och vispa ihop.
- Vänd ner smör och smält choklad.
- Riv mandelmassan grovt på rivjärn och rör ner.
- Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform, ca 20 x 30 cm.
- Hacka mandeläggen grovt och strö över smeten. Grädda i 20–25 minuter tills kakan är gyllene.
Av: Timm Vladimir, Emma Martiny
Foto: Columbus Leth, Winnie Methmann
LÄS MER:
Grilla vegetariskt – våra gröna grillfavoriter
5 lättlagade vegetariska recept du måste testa
6 snabba och billiga vegetariska soppor