Lyxig, vegetarisk trerätters-meny med oväntade smaker
Grillad rödbetstartar med pepparrot och crème fraiche
Vacker förrätt med rika smaker.
4 portioner
500 g rödbetor
1 schalottenlök
1 msk kapris
1 msk finhackad gräslök
1 msk grov senap
2 msk olivolja
1 ekologisk citron, skal och saft
Salt och svartpeppar
Till servering:
4 äggulor
100 g crème fraiche, 34%
50 g rostade hasselnötter
Färskriven pepparrot
Garnering:
Röd skogssyra eller annan ört
Gör så här:
- Tänd grillen och invänta en temperatur på 140–150°. Ansa och skrubba rödbetorna, dela dem och grilla på indirekt värme i 1 ½ timme. Låt rödbetorna svalna.
- Pilla bort skalen och hacka rödbetorna fint. Skala och hacka löken fint. Blanda rödbetshack, lök, kapris, hackad gräslök, senap och olivolja. Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och peppar.
- Fördela rödbetstartar i skålar eller tallrikar.
- Servera med äggula, crème fraiche, rostade hasselnötter och färskriven pepparrot. Garnera gärna med skogssyra eller annan vacker ört.
Sparrisfrikassé med dillpotatis
En frikassé är en redd sås med matigt innehåll, ofta med både kött och grönsaker.
4 portioner
500 g färskpotatis
1 handfull hackad dill
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
Frikassé:
400 g vit sparris
400 g grön sparris
300 g gröna ärter
1 liter grönsaksbuljong
1/2 grön zucchini
35 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 ekologisk citron, skal och saft
Salt och svartpeppar
1 msk finhackad dill
Till servering:
Grönsallad
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°.
- Skrubba potatisarna och vänd dem i en blandning av hackad dill och olivolja. Salta och peppra och baka potatisarna i ugnen i 30 minuter eller tills de är mjuka.
- Skala de vita sparrisarna och spara skalet. Bryt av och kasta den träiga nedre delen från de vita och gröna sparrisarna. Skölj de gröna sparrisarna. Sprita ärterna om du använder färska ärter. Spara baljorna.
- Koka upp grönsaksbuljongen med skalet från den vita sparrisen och baljorna från ärterna. Låt småkoka i 20 minuter och sila sedan bort allt skal.
- Skär all sparris och zucchini i ca 3 cm långa bitar och koka bitarna i buljongen i 2 minuter. Plocka sedan upp grönsakerna från buljongen. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt mjöl och koka ihop med smöret under omrörning i 3–4 minuter utan att mjölet tar färg.
- Tillsätt lite buljong i taget under vispning. Tillsätt grädde, sparris och zucchini. Sjud i 5 minuter och smaka av med finrivet citronskal, lite citronsaft, salt och peppar.
- Vänd ner dill och ärter i såsen och servera med ugnsbakad dillpotatis och en grönsallad vid sidan om.
Vitmögelost med confiterade krusbär
Perfekt om du inte får så många krusbär i trädgården men ändå vill göra något extra gott av bären.
4 portioner
250 g krusbär
3 stjälkar färsk rosmarin
10 hela svartpepparkorn
2 dl olivolja
Till servering:
Brie, getost eller annan god ost
Bröd eller kex
Gör så här:
- Skölj och snoppa krusbären. Lägg dem i en kastrull tillsammans med rosmarinkvistar, pepparkorn och olivolja.
- Värm långsamt upp tills oljan når en temperatur på ca 90°. Låt sjuda på den temperaturen i 30 minuter.
Ta från värmen och låt allt svalna.
- Låt sedan bli kallt i kylskåpet.
- Servera till goda ostar och gott bröd eller kex.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth
LÄS MER:
Grilla vegetariskt – våra gröna grillfavoriter