4 maxade mackor för alla tillfällen
Tänk utanför boxen och våga låt mackan ta plats även på middagsbordet!
Maxa brödet med godsaker som bakad paprika, kyckling, hummus, rökt lax och till och med chips. Här har vi samlat 4 recept på maxade mackor – enkla nog för en lyxig frukost, matiga nog för en avslappnad middag.
Rågbröd med bakad paprika och za’atar-dressing
En macka med lite extra sting!
4 portioner
Du behöver:
2 röda snackpaprikor
4 skivor rågbröd
2 mogna avokador
Yoghurtdressing:
1 dl grekisk yoghurt
1 msk za’atar-kryddblandning
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
4 tsk sesamfrön
1 handfull kryddgrönt, gärna röd basilika och ärtskott
Gör så här:
- Sätt ugnen på grilläge med hög temperatur. Lägg snackpaprikorna på en ugnsplåt och grilla i ugnen i 10–12 minuter, tills skinnet är svart. Vänd på dem efter halva tiden.
- Ta ut paprikorna och täck dem med aluminiumfolie. Låt svalna och pilla sedan av skinnet med en kniv. Skär paprikorna i breda strimlor.
- Blanda dressingen genom att röra ihop yoghurt, za’atar och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
- Rosta bröden i brödrost. Halvera avokadorna och skiva avokadoköttet.
- Rosta sesamfröna lätt i en torr stekpanna. Bred dressing på brödskivorna. Fördela paprika och avokadoskivor ovan dressingen, toppa med kryddgrönt och sesamfrön.
Levain med kyckling och hummus
Perfekt lyxlunch om du har kycklingrester i kylen!
4 portioner
Du behöver:
4 skivor ljust surdegsbröd, t ex levain
4 msk hampfrö
1 tsk olivolja
Till stekning:
100 g babyspenat
120 g kokt, strimlad kyckling
1 ask ärtskott
Snabbpicklade grönsaker:
1 gurka
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 dl vitvinsvinäger
1 msk salt
Nymalen svartpeppar
2 msk strösocker
Till servering:
150 g hummus
Gör så här:
- Skär grönsakerna i tunna skivor. Lägg skivorna av gurka, rödlök och rädisor i en skål. Tillsätt vinäger, salt, peppar och socker. Blanda runt och låt stå och dra i 30 minuter.
- Rosta bröden. Rosta hampfrö i olja i en stekpanna ca 5 minuter på mellan-värme. Bred hummus på brödskivorna. Toppa med spenat, kokt kyckling och grönsaker. Garnera med hampfrön och ärtskott.
Toast med röktlax och ricottakräm
Fin lunch för två eller lätt frukost för fyra.
4 portioner
Du behöver:
4 skivor levain
1 knippe grön sparris
4 stora skivor rökt lax
Ricottakräm:
2 ½ dl ricotta
1 citron, saften
1 litet knippe gräslök
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Späda skott av valfritt slag
Citronklyftor
Gör så här:
- Börja med ricottakrämen: Blanda ricotta och citronsaft. Hacka gräslöken fint och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
- Rosta bröden i brödrost. Skölj sparrisen, bryt av och kasta de träiga delarna. Dela sparrisarna på längden och stek i en het grillpanna tills de får lite färg.
- Bred ricottakräm på de rostade bröden. Fördela laxen ovanpå, toppa med sparris och garnera med späda skott och citronklyftor.
Rågbröd med chips, rom och dillmajo
Den läckra lilla mackan toppar vi med chips!
4 portioner
Du behöver:
100 g stenbitsrom
3 droppar citronsaft
Smörgåskrasse
4 kokta, kalla potatisar
100 g MSC-märkta räkor med skal
4 skivor rågbröd
Dillmajo:
1 knippe dill
½ citron, saften
1 dl god majonnäs
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Chips
Dillkvistar
Gör så här:
- Hacka dillen till majonnäsen fint och blanda med citronsaft, majonnäs, salt och peppar.
- Rör ihop rommen med några droppar citronsaft och fint hackad smörgåskrasse.
- Bred dillmajo på bröden, fördela potatisskivorna ovanpå, toppa med spröda chips, räkor och stenbitsrom. Garnera med dill.
Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft