Lyxigt lila prinsesstårta med björnbärsfyllning
Lila prinsesstårta med björnbärsfyllning
Den här specialprinsessan gömmer en mustig björnbärsfyllning under sitt lock – som fått färg av svarta vinbär.
8 bitar
Du behöver:
Tårtbotten:
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker (175 g)
2 tsk vaniljsocker
1 2/3 dl vetemjöl
1 nypa salt
50 g vit choklad
Björnbärskompott:
150 g frysta björnbär
50 g strösocker
2 msk citronsaft
Gräddfyllning:
5 dl vispgrädde
1 ½ msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Marsipanlock:
350 g marsipan
1 msk frystorkat svartvinbärspulver
2 msk florsocker, plus lite till kavling
Röd skogssyra
Ev ätligt guldpulver
Steg 1
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 cm i diameter, och smöra kanterna. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp. Vänd ner mjöl och salt. Tillsätt det smälta smöret och vänd ihop smeten. Vänd ner hackad choklad och fördela ner smeten i formen. Grädda i 20–25 minuter (den ska vara lite fuktig i mitten). Låt svalna på ett galler och kyl sedan i minst 2 timmar, gärna över natten.
Steg 2
Björnbärskompott: Koka upp björnbär, socker och citronsaft i en kastrull och låt koka i 5–8 minuter. Rör om väl under tiden så att bären spricker och kokar sönder. Häll över kompotten i en skål och låt svalna helt.
Steg 3
Bred ut den kallnade kompotten över kakan i ett jämnt lager.
Steg 4
Gräddfyllning: Vispa grädde, vaniljsocker och bakpulver till ett luftigt och fast skum i en skål med elvisp. Bakpulvret gör skummet mer stabilt. Fördela fyllningen över kompotten i en hög kupol – använd en palett. Ställ tårtan att kallna.
Steg 5
Marsipanlock: Knåda marsipanen med bärpulver och florsocker tills den har en jämn lila färg. Strö ut florsocker över bänken och kavla ut marsipanen till en stor rundel, ca 4 mm tjock.
Steg 6
Lägg marsipanlocket över kakan, och tryck försiktigt fast det hela vägen runt. Skär bort överflödig marsipan och garnera tårtan med skogssyra och ev en liten nypa ätligt guldpulver.
Foto: Betina Hastoft