Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lyxigt lila prinsesstårta med björnbärsfyllning

12 apr, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på lyxigt lila prinsesstårta med björnbärsfyllning
Betina Hastoft
Här klär vi prinsessan i kungligt lila, och insidan är minst lika smakfull med en fyllig björnbärskompott och fluffig vaniljgrädde.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du mangoglass på fem minuterBrand logo
Så gör du mangoglass på fem minuter

Lila prinsesstårta med björnbärsfyllning

Den här specialprinsessan gömmer en mustig björnbärsfyllning under sitt lock – som fått färg av svarta vinbär.

Så gör du en lila prinsesstårta med björnbärsfyllning
Betina Hastoft

8 bitar

Annons

Du behöver:

Tårtbotten:

150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker (175 g)
2 tsk vaniljsocker
1 2/3 dl vetemjöl
1 nypa salt
50 g vit choklad

Björnbärskompott:

150 g frysta björnbär
50 g strösocker
2 msk citronsaft

Gräddfyllning:

5 dl vispgrädde
1 ½ msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Marsipanlock:

350 g marsipan
1 msk frystorkat svartvinbärspulver
2 msk florsocker, plus lite till kavling
Röd skogssyra
Ev ätligt guldpulver

Steg 1

Steg 1 – vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp.
Betina Hastoft

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i en springform, 20 cm i diameter, och smöra kanterna. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp. Vänd ner mjöl och salt. Tillsätt det smälta smöret och vänd ihop smeten. Vänd ner hackad choklad och fördela ner smeten i formen. Grädda i 20–25 minuter (den ska vara lite fuktig i mitten). Låt svalna på ett galler och kyl sedan i minst 2 timmar, gärna över natten.

Annons

Steg 2

Steg 2 – koka upp björnbär, socker och citronssaft.
Betina Hastoft

Björnbärskompott: Koka upp björnbär, socker och citronsaft i en kastrull och låt koka i 5–8 minuter. Rör om väl under tiden så att bären spricker och kokar sönder. Häll över kompotten i en skål och låt svalna helt.

Steg 3

Steg 3 – bred ut kompotten över kakan.
Betina Hastoft

Bred ut den kallnade kompotten över kakan i ett jämnt lager.

Annons

Steg 4

Steg 4 – vispa grädde, vaniljsocker och bakpulver till ett fast skum.
Betina Hastoft

Gräddfyllning: Vispa grädde, vaniljsocker och bakpulver till ett luftigt och fast skum i en skål med elvisp. Bakpulvret gör skummet mer stabilt. Fördela fyllningen över kompotten i en hög kupol – använd en palett. Ställ tårtan att kallna.

Steg 5

Steg 5 – knåda marsipanen med bärpulver och florsocker.
Betina Hastoft

Marsipanlock: Knåda marsipanen med bärpulver och florsocker tills den har en jämn lila färg. Strö ut florsocker över bänken och kavla ut marsipanen till en stor rundel, ca 4 mm tjock.

Annons

Steg 6

Steg 6 – lägg marsipanlocket över kakan.
Betina Hastoft

Lägg marsipanlocket över kakan, och tryck försiktigt fast det hela vägen runt. Skär bort överflödig marsipan och garnera tårtan med skogssyra och ev en liten nypa ätligt guldpulver.

Foto: Betina Hastoft

Annons