Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Lyxlasagne med hummer och Alfredosås

24 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Recept på lyxlasagne med hummer och Alfredosås
Rikke Westesen
Hemgjorda lasagneplattor, hummer och alfredosås – det är lyx och lycka i miniformat!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ännu bättre med Markiz #6 - Potatisgratäng som inte bubblar överBrand logo
Ännu bättre med Markiz #6 - Potatisgratäng som inte bubblar över

Lyxlasagne med hummer och Alfredosås

De här små lyxiga lasagnerna är perfekta som förrätt eller en del av en större måltid.

Den här lyxlasagnen med hummer och Alfredosås funkar antingen som förrätt eller som del av en större måltid
Fotograf RIkke Westesen Rikke Westesen
Annons

4 portioner

Tid: 45 minuter + tid i kyl och ugn

Du behöver:

4 hummerstjärtar

Hemgjorda lasagneplattor:

200 g (3 ¹⁄³ dl) vetemjöl, gärna Tipo 00+ lite till utkavling
100 g (1 ²⁄³ dl) durumvetemjöl
1 tsk salt
½ msk olivolja
2 ägg

Alfredosås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
Lite kokvatten från pastan
1 msk pressad citronsaft
Salt och peppar

Till servering:

1 näve färsk basilika
1 tsk finrivet citronskal

Gör så här:

  1. Lasagneplattor: Blanda de två mjöl­sorterna och salt i en skål. Rör ner olja och ägg. Arbeta degen, ev med lite kallt vatten, så att den blir mjuk och smidig, ca 10 minuter. Använd gärna degblandare. Låt degen vila inplastad i kylen 20 minuter.
  2. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bord och skär den i 8-12 lasagneplattor. Koka plattorna kort i lättsaltat vatten och låt dem rinna av på en kökshandduk. Spara eventuellt pastavattnet till såsen.
  3. Alfredosås: Sätt ugnen på 250°. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet tills det samlar ihop sig. Vispa ner mjölken, lite i taget, tills såsen är slät och krämig. Tillsätt gärna lite pastavatten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  4. Skala och skär hummerstjärtarna i grova bitar. Fördela lite pastasås i 4 små ugns­säkra formar. Lägg lasagneplattor ovanpå.
  5. Häll sås över plattorna och fördela hummer ovanpå. Lägg på ännu ett lager lasagneplattor och toppa med sås. Baka de små lasagnerna gyllene i ugnen i 5–8 minuter. Garnera med basilika och citronzest och servera genast.

Foto: Rikke Westesen

Annons