Lyxlasagne med hummer och Alfredosås
24 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Hemgjorda lasagneplattor, hummer och alfredosås – det är lyx och lycka i miniformat!
Annons
Lyxlasagne med hummer och Alfredosås
De här små lyxiga lasagnerna är perfekta som förrätt eller en del av en större måltid.
Annons
4 portioner
Tid: 45 minuter + tid i kyl och ugn
Du behöver:
4 hummerstjärtar
Hemgjorda lasagneplattor:
200 g (3 ¹⁄³ dl) vetemjöl, gärna Tipo 00+ lite till utkavling
100 g (1 ²⁄³ dl) durumvetemjöl
1 tsk salt
½ msk olivolja
2 ägg
Alfredosås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
Lite kokvatten från pastan
1 msk pressad citronsaft
Salt och peppar
Till servering:
1 näve färsk basilika
1 tsk finrivet citronskal
Gör så här:
- Lasagneplattor: Blanda de två mjölsorterna och salt i en skål. Rör ner olja och ägg. Arbeta degen, ev med lite kallt vatten, så att den blir mjuk och smidig, ca 10 minuter. Använd gärna degblandare. Låt degen vila inplastad i kylen 20 minuter.
- Kavla ut degen tunt på ett mjölat bord och skär den i 8-12 lasagneplattor. Koka plattorna kort i lättsaltat vatten och låt dem rinna av på en kökshandduk. Spara eventuellt pastavattnet till såsen.
- Alfredosås: Sätt ugnen på 250°. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet tills det samlar ihop sig. Vispa ner mjölken, lite i taget, tills såsen är slät och krämig. Tillsätt gärna lite pastavatten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Skala och skär hummerstjärtarna i grova bitar. Fördela lite pastasås i 4 små ugnssäkra formar. Lägg lasagneplattor ovanpå.
- Häll sås över plattorna och fördela hummer ovanpå. Lägg på ännu ett lager lasagneplattor och toppa med sås. Baka de små lasagnerna gyllene i ugnen i 5–8 minuter. Garnera med basilika och citronzest och servera genast.
Foto: Rikke Westesen
Annons