Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Handgjord pasta med ricotta- och fänkålssås

28 jan, 2015
AvSofie Nyblin
Maccheroni con finocchietto - handgjord pasta med ricotta- och fänkålssås. Det här är en rätt som lämpar sig för små portioner som för- eller mellanrätt på riktigt italienskt vis. Givetvis kan du köpa färdig pasta, till exempel av typen ”gemelli”.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Handgjord pasta med ricotta- och fänkålssås.
Handgjord pasta med ricotta- och fänkålssås.

4–6 personer

Tid: 1 timme + tid i kylen

Pastadeg: (grundrecept)

1 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl durumvetemjöl

1/2 tsk salt

3 medelstora ägg

2 msk vatten

I matberedare: Lägg de torra ingredienserna i mixerskålen, knäck i äggen och tillsätt vattnet. Kör tills du får en slät deg. Forma degen till en boll. För hand: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll ut det i en hög på ett plant underlag. Gör en liten grop i mitten och knäck i äggen. Nyp ihop med fingrarna och tillsätt vattnet under tiden du knådar till en slät deg. Forma degen till en boll. Lägg degen i en plastpåse i kylen i 30 minuter innan du använder den. Skär den i skivor och nyp av femkronestora bitar. Rulla dem i handen till korvar som är cirka 7 millimeter tjocka och 5 centimeter långa. Mjöla pastan lite så den inte klibbar ihop och lägg i dem på en ren handduk. Koka i rikligt med lättsaltat vatten cirka 3–5 minuter beroende på pastans grovlek.

Annons

Pastasås med ricotta och fänkål:

3 msk olivolja

1 gul lök (hackad)

3 vitlöksklyftor (hackade)

1/2 medelstor fänkål (fint tärnad)

1 dl vitt vin

2 burkar körsbärstomater

1/2 burk ricottaost

salt och nymald svartpeppar

Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och fänkål utan att det tar färg, direkt i en stor gryta. Häll i vin och tomater och mosa dem med en sked mot grytan. Låt det sjuda utan lock cirka 15 minuter tills såsen kokar ihop. Vispa i ricottaosten, smaka av med salt och peppar. Blanda pastan direkt i såsen. Servera med riven parmesanost.

Annons