Handgjord pasta med ricotta- och fänkålssås
4–6 personer
Tid: 1 timme + tid i kylen
Pastadeg: (grundrecept)
1 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl durumvetemjöl
1/2 tsk salt
3 medelstora ägg
2 msk vatten
I matberedare: Lägg de torra ingredienserna i mixerskålen, knäck i äggen och tillsätt vattnet. Kör tills du får en slät deg. Forma degen till en boll. För hand: Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll ut det i en hög på ett plant underlag. Gör en liten grop i mitten och knäck i äggen. Nyp ihop med fingrarna och tillsätt vattnet under tiden du knådar till en slät deg. Forma degen till en boll. Lägg degen i en plastpåse i kylen i 30 minuter innan du använder den. Skär den i skivor och nyp av femkronestora bitar. Rulla dem i handen till korvar som är cirka 7 millimeter tjocka och 5 centimeter långa. Mjöla pastan lite så den inte klibbar ihop och lägg i dem på en ren handduk. Koka i rikligt med lättsaltat vatten cirka 3–5 minuter beroende på pastans grovlek.
Pastasås med ricotta och fänkål:
3 msk olivolja
1 gul lök (hackad)
3 vitlöksklyftor (hackade)
1/2 medelstor fänkål (fint tärnad)
1 dl vitt vin
2 burkar körsbärstomater
1/2 burk ricottaost
salt och nymald svartpeppar
Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och fänkål utan att det tar färg, direkt i en stor gryta. Häll i vin och tomater och mosa dem med en sked mot grytan. Låt det sjuda utan lock cirka 15 minuter tills såsen kokar ihop. Vispa i ricottaosten, smaka av med salt och peppar. Blanda pastan direkt i såsen. Servera med riven parmesanost.