Magisk kyckling med vårsmaker
21 mar, 2020
AvRedaktionen
Ljuvlig rätt med vårsmak! Denna kyckling med smak av våren är en riktig favorit. Servera med potatis och rostade grönsaker.
Annons
4 portioner
Kyckling:
1 stor kyckling, ca 1,7 kg
150 g naturell färskost
Färsk oregano
Olivolja
Salt och svartpeppar
500 g små potatisar
3 paprikor, gärna röda och gula
1 bunt grön sparris
Skysås:
Steksky från kycklingen
2 dl vispgrädde
½ dl fint hackad oregano
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°.
- Torka kycklingen lätt med hushållspapper.
- Rör ihop färskosten med ½ dl hackad oregano, 2 msk olivolja, salt och peppar.
- Lossa försiktigt skinnet på kycklingen utan att det brister (Obs: Det gör du lättast på en stor ekologisk kyckling för de har ofta tjockare skinn).
- Peta upp en kant av skinnet och lossa det sedan varsamt med fingrarna.
- Fördela färskostsröran jämnt under skinnet.
- Gnid in ovansidan av kycklingen med olivolja och strö salt och peppar över.
- Lägg kycklingen i en stor ugnsfast form och stek i ugnen i ca 90 minuter.
- Skrubba potatisarna och vänd runt dem i en skål med olivolja, salt och peppar.
- Fördela i ugnsfatet runt kycklingen när det är ca 45 minuter kvar av kycklingens stektid.
- Skär paprikorna i strimlor.
- Bryt av de nedersta delarna på sparrisarna och kasta dem. Skär sparrisarna i stora bitar.
- Ta ut kycklingen från ugnen och häll stekskyn i en kastrull.
- Låt kycklingen vila i rumstemperatur i 15 minuter. Håll potatisarna varma.
- Koka upp skyn med grädde och smaka av med finhackad oregano, salt och peppar.
- Rosta lök, paprika och sparris i en stekpanna i 2 msk olivolja.
- Strö hackad oregano över.
- Servera kycklingen med varma potatisar, sås och rostade grönsaker.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
6 härliga recept med smak av våren
Annons