Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Magisk midsommarmeny med mycket smak

17 jun, 2019
AvRedaktionen
Magisk midsommarmeny med mycket smak.
Årets mest magiska dag! Fira midsommar med dessa underbara recept och njut av svensk sommar. Vi har satt ihop en passande meny.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Midsommarmeny:

  • Fizzig fläderdrink med gin och blodgrape
  • Matjessill med rom, gulbetor, syrad grädde och harsyra
  • Dill- och citronlax med edamamebönor i paket
  • Ljummen färskpotatissallad med brynt smör, ägg och kapris
  • Frasig Västerbottenspaj med smörkokt fänkål
  • Pavlova med mandelmassemaräng, vaniljfraiche och färska bär

Recepten hittar du nedan!

1. Fizzig fläderdrink med gin och blodgrape

Fizzig fläderdrink med gin och blodgrape.
Fizzig fläderdrink med gin och blodgrape.

Både söt, blommig och frisk. En utmärkt start på midsommarafton. Uteslut gin och tillsätt Sprite så får du en barnvänligare variant.

4 portioner

Ingredienser:

3 pressade blodgrapefrukter

16 cl gin

2 1/2 dl koncentrerad flädersaft

5 dl sodavatten

isbitar

Gör så här:

  1. Pressa saften ur två blodgrapefrukter och blanda med gin, flädersaft och sodavatten.
  2. Skiva den sista grapen och lägg i en karaff tillsammans med en massa is.
  3. Häll över drycken och låt gästerna servera sig själva.

2. Matjessill med rom, gulbetor, syrad grädde och harsyra

Matjessill med rom, gulbetor, syrad grädde och harsyra.
Matjessill med rom, gulbetor, syrad grädde och harsyra.

Ingen midsommar utan matjessill! Uppdatera den till en lyxig förrätt med rom och syrad grädde och gästerna kommer att jubla. Servera knäckebröd och lagrad ost till.

Annons

4 portioner

Ingredienser:

2–3 gulbetor

1 burk matjessillfiléer, 200 g

1 1/2 dl syrad grädde

80 g löjrom eller sikrom

nymald svartpeppar

25–30 blad harsyra eller annan ört, t ex citronverbena, dill, persilja

Inlagd rödlök:

2 stora rödlökar

½ dl ättiksprit, 12 %

1 dl strösocker

2 dl vatten

1 lagerblad

10 svartpepparkorn

Gör så här:

  1. Skala och strimla rödlöken.
  2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn i en vid kastrull tills sockret löst sig. Låt svalna.
  3. Lägg i löken i lagen och låt den dra i lagen ett par timmar eller över natten.
  4. Koka betorna mjuka, cirka 45 minuter. Spola dem under kallt vatten och gnugga bort skalen och skär bort rotändarna. Klyfta dem fint.
  5. Skär sillen i bitar och fördela betor, sill och rödlök mitt på fyra tallrikar.
  6. Vispa den syrade grädden och fördela små klickar här och där.
  7. Fördela även rommen i klickar.
  8. Dra några varv med pepparkvarnen och dekorera med harsyra.

3. Dill- och citronlax med edamamebönor i paket

Dill- och citronlax med edamamebönor i paket.
Dill- och citronlax med edamamebönor i paket.

Det här är perfekta midsommarpaket som går att förbereda och ha på vänt i kylen. Tänk på att lägga bakplåtspapper mellan ingredienserna och folien så att ingredienserna inte får kontakt med själva folien. Tillaga dem sedan på grillen eller i ugnen. Supergott med den ljumna färskpotatissalladen till.

Annons

4 portioner

Ingredienser:

1 spetskålshuvud

2 citroner

250 g edamamebönor, frysta och tinade

600 g färsk laxfilé, utan skinn

1 kruka dill

4 msk olivolja

1 msk vit balsamicocrème

salt

nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° eller tänd grillen.
  2. Ansa och skölj spetskålen. Halvera den, skär ut stocken och finstrimla sedan kålen.
  3. Skär den ena citronen i skivor och den andra i klyftor.
  4. Lägg ut fyra stora ark aluminiumfolie på arbetsbänken. Lägg fyra lika stora ark bakplåtspapper på foliearken.
  5. Fördela spetskål och sojabönor mitt på varje ark. Skär laxen i fyra lika stora bitar och lägg dem ovanpå grönsakerna.
  6. Fördela citronskivorna ovanpå laxen.
  7. Hacka dillen och strö ovanpå laxpaketet. Pressa över saften från den ena citronhalvan, ringla över oljan och balsamico och avsluta med salt och nymald svartpeppar.
  8. Vik ihop bakplåtspapperet och därefter aluminiumfolien så att du får fyra helt täta paket.
  9. Lägg dem i en långpanna och tillaga mitt i ugnen 15 minuter eller på grillen.
  10. Servera paketen direkt med bröd och gärna den ljumna färskpotatissalladen här intill.

4. Ljummen färskpotatissallad med brynt smör, ägg och kapris

Ljummen färskpotatissallad med brynt smör, ägg och kapris.
Ljummen färskpotatissallad med brynt smör, ägg och kapris.

Brynt smör och färskpotatis blir magiskt gott tillsammans och är en riktig midsommarhit. Den här salladen är matig och somrig, servera den ljummen så alla goda smaker kommer till sin rätt. Helt klart en favorit i sommar och smakar också fint till andra rätter med fisk eller skaldjur.

Annons

4 portioner

Ingredienser:

2 ägg

1 kg färskpotatis

1 rödlök

30 g smör

4 msk rödvinsvinäger

3 salladslökar

salt

nymalen svartpeppar

4 msk kapris

1/2 kruka gräslök

1/2 kruka dill

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i äggen och koka dem i cirka 8 minuter, så att de är hårdkokta men ändå krämiga. Låt dem svalna och skala dem. Hacka äggen fint.
  2. Skrubba och koka färskpotatisen i lättsaltat vatten i 15 minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom.
  3. Skala och strimla rödlöken i tunna skivor.
  4. Smält smöret i en kastrull och låt puttra tills det börja dofta nötigt, häll då i vinäger och lägg i lök och koka 5–7 minuter tills löken mjuknat.
  5. Häll smör- och lökblandningen över potatisen och vänd försiktigt runt.
  6. Lägg upp i skål och strö över hackade ägg, hackad salladslök, kapris och hackade örter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera genast så att salladen är ljummen.

5. Frasig Västerbottenspaj med smörkokt fänkål

Frasig Västerbottenspaj med smörkokt fänkål.
Frasig Västerbottenspaj med smörkokt fänkål.

En matig paj gör sig alltid på midsommarbuffén – och med Västerbottensost blir den extra lyxig och smakrik. Lika god varm som kall!

4 portioner

Pajskal:

150 g smör

5 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 fänkålshuvud

1 msk smör

1 purjolök

Annons

6 ägg

5 dl matlagningsgrädde

5 dl riven Västerbottensost

2 msk olivolja

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

färsk timjan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Dela smöret i mindre kuber. Blanda mjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen i tio minuter. Förgrädda pajskalet i ugnen i 20 min.
  3. Ansa, dela och strimla fänkålshuvudet. Spara vipporna. Koka upp lättsaltat vatten och 1 msk smör, koka fänkålen mjuk, men fortfarande med tuggmotstånd. Ansa och skär purjon i skivor. Vispa äggen i en skål, tillsätt grädde och riven Västerbottensost.
  4. Lägg upp löken, fänkål och fänkålsvippor i fint mönster i formen. Häll över äggstanningen. Toppa med färsk timjan. Grädda i ugn i ca 40 minuter.

6. Pavlova med mandelmassemaräng, vaniljfraiche och färska bär

Pavlova med mandelmassemaräng, vaniljfraiche och färska bär.
Pavlova med mandelmassemaräng, vaniljfraiche och färska bär.

Pavlova är en evig sommarfavorit, här uppdaterad med mumsig mandelmassa i marängen.

6–8 portioner

Maräng:

3 äggvitor

1/2 tsk ättiksprit, 12 %

2 1/2 dl florsocker

100 g mandelmassa

Fyllning:

2 1/2 dl grädde

1 1/2 dl crème fraiche

1 vaniljstång

4 msk florsocker

Topping:

125 g blåbär

125 g hallon

300 g jordgubbar

florsocker, till pudring

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Vispa äggvitor och ättika med hälften av florsockret till ett fast skum. Fortsätt och vispa medan du häller i resterande florsocker och vispa tills du får en slät och fast maräng.
  3. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och vänd ner i marängen.
  4. Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt till en cirkel på cirka 20–35 cm i diameter.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 60 minuter, låt svalna helt på galler.
  6. Vispa grädden fluffig och vänd ner crème friache, frön från urskrapad vaniljstång och florsocker.
  7. Bred ut gräddblandningen över marängen, garnera med bär, halverade jordgubbar och florsocker.

Av: Isabelle Olander, Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons