Magiskt goda sommartrenden: krydda med örter
Pasta med lax, spenat och dill
En krämig pasta tackar vi aldrig nej till, och lax och dill är ju som gjorda för varandra!
4 portioner
400 g spaghetti
200 g färsk spenat
150 g naturell färskost
1 ekologisk citron
Salt och svartpeppar
200 g kallrökt lax
Garnering:
1 handfull färsk dill
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisning på paketet. Slå av vattnet men låt spaghettin bli kvar i kastrullen.
- Skölj spenaten och vänd ner i pastan.
- Tillsätt färskost och smaka av med citronsaft och -skal, salt och peppar.
- Skär den rökta laxen i grova bitar och vänd ner i pastan.
- Garnera med rikligt med dill och servera.
Ugnsbakad kolja med kryddört- potatis
Fisk i fat är underbart!
4 portioner
1 knippe grön sparris
150 g haricots verts
1 purjolök
800 g koljafilé
Salt och svartpeppar
3 dl äppelcider
2 dl vispgrädde
1 handfull bladpersilja
1 handfull färsk dill
1 handfull röd skogssyra
Kryddörtpotatis:
1 kg små potatisar
Salt
1 handfull färsk dill
1 handfull bladpersilja
4 msk olivolja
Gör så här:
- Skrubba potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Skölj kryddörterna och mixa ihop med olivoljan i en minihackare. Smaka av med salt och vänd ner i de kokta potatisarna.
- Skölj och bryt av den nedre träiga delen på sparrisarna.
- Skölj och nyp av skaften på bönorna.
- Ansa purjon, skölj och skär i skivor.
- Fördela sparris, bönor och purjo i ett ugnsfast fat.
- Lägg fiskfiléerna ovanpå grönsakerna. Krydda rikligt med salt och peppar. Häll cider och grädde i botten på fatet och tillaga i ugnen i ca 10 minuter, tills fisken är genomkokt.
- Garnera med persilja, dill och skogssyra.
- Lägg potatisen på ett fat och servera till fisken.
Grönskande risotto med bacon
Rikligt med örter och smaker.
4 portioner
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk smör till stekning
1 zucchini
1 handfull färsk basilika
1 handfull bladpersilja
Salt och svartpeppar
4 dl risottoris
2 dl vitt vin
1 ½ liter kycklingbuljong
50 g riven parmesan
½ ekologisk citron, skalet
1 knippe grön sparris
200 g ärter från frysen
Till servering:
200 g bacon
1 handfull ärtskott
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök och stek i smör i en stor gryta. Skölj och riv zucchinin grovt.
- Stek den rivna zucchinin tills den mjuknar.
- Skölj och hacka basilika och persilja och vänd ner i grytan. Krydda med salt och peppar.
- Skölj riset och vänd ner i grytan, slå på vin och låt ånga av. Tillsätt varm buljong, lite i taget, så att riset hela tiden täcks av vätska. Låt risotton koka i ca 20 minuter, tills riset är al dente.
- Tillsätt riven parmesan och riv ner lite citronskal. Tillsätt frysta ärter och rör tills de tinat upp. Skölj sparrisarna och bryt av de träiga nedre delarna.
- Skär i mindre bitar och vänd ner i risotton. Låt stå och dra några minuter så sparrisen tillagas.
- Stek bacon sprött i en stekpanna. Låt droppa av på absorberande papper.
- Servera risotton toppad med ärtskott och bacon.
Italiensk kyckling med parma och salvia
Goda fyllda kycklingbröst inspirerade av rätten saltimbocca där salvia är en av kryddorna.
4 portioner
4 kycklingbröstfiléer
120 g parmaskinka
1 handfull salvia
1 dl vetemjöl
Salt och svartpeppar
4 msk smör
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
Sallad:
50 g rucola
1 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
Salt och svartpeppar
25 g parmesan
10 cocktailkapris
Till servering:
varm baguette
Gör så här:
- Lägg ett ark plastfolie eller bakplåtspapper över kycklingfiléerna och banka ut dem till ca 1 cm tjocklek.
- Dela varje kycklingbröst i två bitar. Lägg en skiva parma på varje bit, placera ett salviablad ovanpå och fäst ihop med tandpetare.
- Blanda mjöl med salt och peppar och doppa undersidan av kycklingen, den utan skinka och salvia, i mjölblandningen.
- Värm hälften av smöret med oljan i en stekpanna.
- Stek kycklingen 1 minut på skinksidan, vänd och stek ytterligare ett par minuter på andra sidan.
- Tillsätt vitt vin och låt småkoka i 5 minuter.
- Ta från pannan, tillsätt resterande smör och koka ner vätskan till en sås.
- Strö över några hackade salviablad och smaka av med salt och peppar.
- Skölj rucolan och vänd ihop med olja, balsamico, salt och peppar.
- Riv parmesanen grovt och fördela över salladen med kapris.
Sötpotatispizza med getost och rosmarinolja
Rosmarinolja är gott till det mesta, men lyfter verkligen det söta och det salta i den här potatispizzan med getost.
4 portioner
20 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
3 msk olivolja
10–11 dl (650 g) vetemjöl eller tipo 00
Topping:
500 g sötpotatis
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar
200 g getost
Rosmarinolja:
1 handfull färsk rosmarin
1 dl olivolja
Garnering:
Färsk rosmarin
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör ut. Tillsätt salt, socker och hälften av oljan. Rör ner lite mjöl i taget och arbeta till en spänstig deg. Pensla med resterande olivolja och låt jäsa övertäckt i rumsvärme i 1 timme.
- Gör under tiden rosmarinoljan genom att mixa rosmarin och olja i en minihackare.
- Värm ugnen till 250° och ställ in 2 ugnsplåtar.
- Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela i två bitar och tryck ut till två tunna pizzabottnar på bakplåtspapper.
- Skala sötpotatisarna och skär, gärna med en mandolin, i papperstunna skivor. Fördela över pizzabottnarna, pensla med olivolja och krydda med salt och peppar. Fördela getost över.
- Dra försiktigt över pizzorna till de heta ugnsplåtarna och grädda i ugnen i ca 10 minuter vardera, tills bottnen är spröd och gyllene.
- Droppa rosmarinolja över, garnera med lite rosmarin och servera genast.
Hotdogs med rödlöksrelish och harsyra
Toppa en vanlig korv med bröd med goda tillbehör och smakrika örter för att förvandla den från vardagsmat till vardagslyx.
4 portioner
8 goda grillkorvar eller vegokorvar
8 korvbröd
1 hjärtsallad
1 gurka
1 dl saltade mandlar
4 msk god senap
Rödlöksrelish:
5 rödlökar
1 msk smör till stekning
3 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
1 tsk hela rosépepparkorn
1 tsk flingsalt
Garnering:
Röd harsyra
Gör så här:
- Skala rödlökarna och skiva dem tunt. Stek löken mjuk i smör i en stekpanna. Tillsätt vinäger, honung, pepparkorn och salt och stek tills allt blir glansigt och håller ihop.
- Ta från värmen och låt kallna före servering.
- Stek eller grilla korvarna och värm korvbröden.
- Skölj salladen och plocka av bladen.
- Skölj gurkan och hyvla i långa band med osthyvel.
- Hacka mandlarna grovt.
- Fördela allt i korvbröden, garnera med harsyran och servera.
Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann
LÄS MER:
Avokadomacka med ägg och kryddörter