Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Majskyckling ”rôti” med sparris, tomat och örter

15 maj, 2010
AvSuzanne Ribbing
Perfekt helgmat som också barnen gillar. Det tar 10 minuter att förbereda, sedan sköter kycklingen sig själv i ugnen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 personer

Tid: ca 1 timme + 1 timmes marinering

Du behöver:

1–2 majskycklingar, beroende på storlek (ca 1,2 kg)

Marinad:

1 g saffran (2 kuvert)

1 tsk chilipulver

1 tsk malen svartpeppar

1 tsk timjan (färskrepad)

1 tsk bladpersilja (hackad)

1 msk basilika (hackad)

1 röd spansk pepparfrukt (urkärnad och hackad)

1 citron (skalet)

1/2 dl olivolja

Du behöver också:

3 stora potatisar (i bitar)

1 knippe vårlök (skivad i 1 cm-skivor)

1/2 dl olivolja

salt och nymalen svartpeppar

1 knippe grön sparris

4 plommontomater

1 ask minikvist-tomater

1 msk rödvinsvinäger + 2 msk olivolja

Till servering:

2 citroner (halverade)

blandade färska örter, t ex timjan, basilika och persilja

Annons

Gör så här:

Stycka kycklingen så du får bröst- ving- och lårbitar, halvera sedan bröst och lår (för att stektiden ska bli kortare).

Blanda saffran, chilipulver, svartpeppar, timjan, persilja, basilika, chili, rivet citronskal och 1/2 dl olivolja. Marinera kycklingdelarna i blandningen ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200°. Lägg kyckling, potatis och vårlök i en långpanna. Häll över 1/2 dl olivolja. Salta och peppra och blanda runt. Ställ i ugnen i ca 40 minuter. Rör om efter 20 minuter.

Koka under tiden sparrisen i saltat vatten ca 1 minut. Kyl direkt i isvatten för att behålla den fina färgen. Skålla tomaterna i samma kokande vatten ett par sekunder tills skalet börjar lossna, och kyl på samma sätt, skala. Dela plommontomaterna och skär sparrisen i bitar, och marinera tillsammans med de små tomaterna i vinäger och olja.

Kontrollera att kycklingen är genomstekt. Ta ut formen och lägg på tomater, sparris och citronhalvor. Garnera med färska örter.

Recept: Danyel Couet, köksmästare på Fredsgatan 12.

Annons