Majskyckling ”rôti” med sparris, tomat och örter
4 personer
Tid: ca 1 timme + 1 timmes marinering
Du behöver:
1–2 majskycklingar, beroende på storlek (ca 1,2 kg)
Marinad:
1 g saffran (2 kuvert)
1 tsk chilipulver
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk timjan (färskrepad)
1 tsk bladpersilja (hackad)
1 msk basilika (hackad)
1 röd spansk pepparfrukt (urkärnad och hackad)
1 citron (skalet)
1/2 dl olivolja
Du behöver också:
3 stora potatisar (i bitar)
1 knippe vårlök (skivad i 1 cm-skivor)
1/2 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar
1 knippe grön sparris
4 plommontomater
1 ask minikvist-tomater
1 msk rödvinsvinäger + 2 msk olivolja
Till servering:
2 citroner (halverade)
blandade färska örter, t ex timjan, basilika och persilja
Gör så här:
Stycka kycklingen så du får bröst- ving- och lårbitar, halvera sedan bröst och lår (för att stektiden ska bli kortare).
Blanda saffran, chilipulver, svartpeppar, timjan, persilja, basilika, chili, rivet citronskal och 1/2 dl olivolja. Marinera kycklingdelarna i blandningen ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Lägg kyckling, potatis och vårlök i en långpanna. Häll över 1/2 dl olivolja. Salta och peppra och blanda runt. Ställ i ugnen i ca 40 minuter. Rör om efter 20 minuter.
Koka under tiden sparrisen i saltat vatten ca 1 minut. Kyl direkt i isvatten för att behålla den fina färgen. Skålla tomaterna i samma kokande vatten ett par sekunder tills skalet börjar lossna, och kyl på samma sätt, skala. Dela plommontomaterna och skär sparrisen i bitar, och marinera tillsammans med de små tomaterna i vinäger och olja.
Kontrollera att kycklingen är genomstekt. Ta ut formen och lägg på tomater, sparris och citronhalvor. Garnera med färska örter.
Recept: Danyel Couet, köksmästare på Fredsgatan 12.