Festtårta med choklad och röda bär
30–40 personer
Tid: ca 2 timmar
Det behövs 2 tårtor för det här receptet, en med 28–30 cm i diameter och en med 15–18 cm. För att göra det enkelt använde vi sockerkaksmix till tårtbottnarna (går utmärkt att göra dagen innan) och färdig vaniljkräm, självklart kan man göra egen om man vill. Modelleringschoklad beställde vi färdig för 79 kr/förpackning på tartdecor.se. Tårtan måste byggas samma dag och kräver en tårtställning (färdiga kit finns på t ex kakburken.se).
Till tårtan:
1 stor rund sockerkaka (på 3 pkt sockerkaksmix)
1 mindre sockerkaka (på 1 pkt sockerkaksmix)
7 dl vaniljkräm (1/3 till mellanskikt + 2/3 till ovansida och sidorna)
Apelsinsockerlag:
4 msk strösocker
6 msk vatten
2 remsor apelsinskal
4 msk Cointreau
Dekoration och upplägg:
800 g färska hallon
2 runda tårtbrickor (ett par cm större än tårtbottnarna)
2 dl hallonsylt
1 del vaniljkräm
400 g röda vinbär
1 äggvita
4 msk strösocker
300 g modelleringschoklad (till garnering)
6 plaststänger (till tårtbyggandet)
800 g små jordgubbar
200 g blåbär
florsocker (pudra)
Dagen före:
Gör apelsinsockerlag. Värm försiktigt vattnet, häll i socker och rör tills sockret har smält och koka sedan i 2–3 minuter tills det blir lätt sirapsaktigt. Låt svalna och rör sedan i Cointreau.
Dela varje kaka i 2 tårtbottnar och pensla de skurna sidorna med den kalla apelsinsockerlagen. Mosa hälften av hallonen lätt. Lägg varje tårtbotten på en tårtbricka och bred ut ett tunt lager hallonsylt följt av de mosade hallonen.
Bred ut ett tunt lager vaniljkräm (ca 1/3 av totala mängden, täck resten och ställ i kylen till nästa dag). Täck med de andra tårtbottenhalvorna. Ställ svalt.
Ta 6–8 långa kvistar röda vinbär (eller andra bär efter säsong som du tycker om). Vispa äggvitan lätt och häll sockret i en låg bunke. Pensla vinbären lätt med äggvita, täck dem med ett socker-överdrag och lägg på en plan bricka med bakplåtspapper. Låt stå över natten för att torka.
På festdagen:
Bred vaniljkräm tunt över och på sidorna av tårtan. Mät djupet och omkretsen på den mindre tårtan, rulla sedan 1/3 av modelleringschokladen till en korv. Kavla ut ”chokladkorven”, helst med nonstick-kavel så det inte fastnar, och rulla till storleken av den mindre tårtan och ca 3–4 cm högre än tårtans höjd. Jämna till med en vass kniv den utkavlade chokladen i nederkant så den kan stå runt tårtan, lämna överkanten ojämn. Linda försiktigt chokladen runt tårtan med den jämnade kanten mot botten, tryck in sidorna. Upprepa proceduren på den större tårtan. Skär plaststängerna i 2 lika långa stänger, ca 2 cm längre än djupet på den större tårtan. Stick sedan ner 4 av dem i mitten av tårtan så de bildar en fyrkant (något mindre än storleken på den mindre tårtan), sätt sedan 2 stänger i mitten. Lägg den mindre tårtan ovanpå den större, dekorera med bär runt om på den större. Och på toppen av den mindre. Pudra över florsocker.