Malaysisk grönsaksgryta med paneer eller halloumi
6 personer
Tid: 45 minuter
Du behöver:
2 stora gula lökar
2 klyftor vitlök
2 gröna chilifrukter
2 msk smör
1 msk majsolja
4 cm färsk ingefära
1 msk svarta senapsfrön
1 1/2 msk garam masalapulver
1 tsk kardemummakärnor (stötta)
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
salt och peppar
2 msk tomatpuré
4 färska tomater
1 orange paprika
1/2 blomkålshuvud
4–5 dl vatten
1 burk krossade tomater
500 g bladspenat
500 g paneer (t.ex. Apetina) eller halloumi
Till garnering:
1 salladslök (grovhackad)
Gör så här:
Finhacka löken, vitlöken och den gröna chilin och stek i smör och olja i en gryta tills de får färg utan att brännas. Riv ingefäran och blanda ner den i grytan tillsammans med alla torra kryddor och tomatpurén. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en kryddpasta. Fräs en stund så kryddorna tar smak.
Skär tomaterna i tärningar och de övriga grönsakerna i lagom stora bitar. Häll på vattnet och de krossade tomaterna i grytan. Lägg i grönsakerna och spenaten och låt koka i ca 20 minuter. Under tiden, skär upp paneer-osten eller halloumin i tärningar. Stek dem i smör så de får fin färg och lägg dem i grytan och koka med de sista 5 minuterna. Toppa grytan med grovhackad salladslök.
Paneer-ost
500 g
Tid: 2 timmar
Testa att göra din egen färskost!
Du behöver:
1 liter gammaldags mjölk
1 msk pressad citronsaft
Gör så här:
Koka upp mjölken. Tillsätt 1 msk pressad citronsaft och låt koka under omrörning i ca 2–3 minuter tills ostmassan separerat från vätskan (använd aldrig grädde i för då separerar sig inte ostmassan). Filtrera i en ren kökshandduk eller fin väv. Knyt åt duken så att ostmassan inte rinner ut. Lägg knytet på en stor tallrik och sätt en vikt på knytet under en halvtimma upp till max en och en halv timma tills dess att vätskan har pressats ut. Har du den för länge så blir osten för hård. Tag bort duken och osten är nu färdig att användas.
Recept: Lotta Bäckström
Styling: Pojan Lindeblad
Foto: Matilda Lindeblad